Ksylitol - dlaczego warto zastąpić nim biały cukier?

Ksylitol to zdecydowanie zdrowszy zamiennik dla białego cukru. Pozyskuje się go w całkowicie naturalny sposób z kory brzozy, dlatego właśnie nazywany jest równie często cukrem lub syropem brzozowym. Jakie zalety wiążą się ze spożywaniem ksylitolu?

Cukier brązowy, miód, stewia czy ksylitol?

Miód. Jak rozpoznać ten prawdziwy?

Odkąd biały cukier został okrzyknięty "białą śmiercią", konsumenci chcący się zdrowo odżywiać szukają zamiennika dla tego popularnego słodzika. Na początku dietetycy zaczęli zalecać brązowy cukier trzcinowy, jednak jak się później okazało, wcale nie tak bardzo różni się on od pospolitego cukru.

Wartym uwagi słodzikiem stała się niebawem stewia , która jest ponadto znacznie słodsza w porównaniu do białego cukru. Nie każdemu odpowiada natomiast jej specyficzny smak, a także niewystarczająca ilość badań naukowym potwierdzających w 100% brak potencjalnych skutków ubocznych.

Interesującym zamiennikiem może być zarazem tradycyjny miód, niemniej z uwagi na dużą kaloryczność nie jest wskazywane jego spożywanie w sporych ilościach przez osoby pragnące zachować szczupłą sylwetkę.

Wszystkie powyższe mankamenty zdaje się rozwiązywać właśnie ksylitol. Cena jest w tym przypadku w zasadzie jedyną cechą, która może zniechęcać do zakupu. Istnieje na szczęście możliwość, aby pozyskać cukier ksylitol bezpośrednio z leśnej brzozy w okresie wiosennym, nacinając w tym celu delikatnie jej korę.

Ksylitol - cukier brzozowy cenny dla zdrowia!

Ksylitol w przeciwieństwie do stewii smakuje wyśmienicie, dodając potrawom wyrazistego, słodkiego smaku. Zarazem nie musimy w najmniejszym stopniu obawiać się o jego szkodliwy wpływ, który w najgorszym razie ogranicza się do biegunki w wyniku przyjęcia w krótkim czasie zbyt dużych ilości cukru brzozowego. Co niezwykle istotne, ksylitol w przeciwieństwie do cukru nie wykazuje właściwości uzależniających ani osłabiających odporność organizmu .

Cukier ksylitol nie ma zarazem związku z powstawaniem szkodliwych bakterii w jamie ustnej, a tym samym jego spożywanie nie wiąże się z ryzykiem rozwoju próchnicy . Jakby tego było mało, badania naukowe jednoznacznie wykazały, iż ksylitol posiada właściwości zwalczające bakterie odpowiedzialne za powstawanie ubytków oraz chorób dziąseł! Cukier brzozowy wchodzi zatem w skład niektórych spośród naturalnych past do zębów.

Cukier ksylitol pomoże w odchudzaniu

Zastąpienie białego cukru ksylitolem to również świetna propozycja dla osób dbających o linię, a także chorujących na cukrzycę. Okazuje się bowiem, iż dostarcza on do organizmu niemal o połowę mniej kalorii, a jego indeks glikemiczny kształtuje się na bardzo niskim poziomie. Dodatkowo spożywanie cukru brzozowego znacząco przyśpiesza proces przemiany materii, co bardzo docenią zwłaszcza wszyscy, którzy zmagają się z nadwagą. Ksylitol jest ponadto zalecany osobom przeprowadzającym detoks organizmu z zalegających toksyn i grzybów.

Jak do tej pory ksylitol opinie wśród konsumentów ma w zasadzie niemal wyłącznie pozytywne, gdyż nie skarżą się oni na jakiekolwiek negatywne konsekwencje związane z jego wprowadzeniem do diety. Biorąc pod uwagę długą listę negatywnych skutków białego cukru, warto z całą pewnością dokonać tak sprzyjającej zdrowiu zamiany.

Jak podkręcić metabolizm? Dietetyk radzi

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA