Mleko sojowe wspomaga odchudzanie [Wartości odżywcze, właściwości, zalety i wady]

Mleko sojowe stało się najbardziej popularną alternatywą mleka krowiego dla osób cierpiących na nietolerancją na laktozę bądź mających skazę białkową. Mleko sojowe znajduje swoich zwolenników również wśród wegan, unikających produktów pochodzenia zwierzęcego. O mleku sojowym pisze Marta Siwek z wygodnadieta.pl

Z dnia na dzień w dostępnym na rynku spożywczym asortymencie obserwuje się wzrost udziału produktów, które wywołują alergie pokarmowe. Dużą gamę produktów powodujących alergie stanowi nabiał, a przede wszystkim zawarta w nim laktoza (cukier mleczny) czy też kazeina (białka mleka krowiego). Chcąc uniknąć podaży składników alergizujących, a zarazem nie chcąc rezygnować ze spożycia produktów mlecznych sięgamy po ich roślinne zamienniki.

Walory odżywcze mleka sojowego

Prozdrowotne właściwości mleka sojowego to przede wszystkim obecność jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3 oraz omega-6. Kolejne to, z uwagi na pochodzenie roślinne, że nie dostarczają naszemu organizmowi cholesterolu . Udowodniono również, iż konsumpcja mleka sojowego wpływa na obniżenie poziomu szkodliwych dla naszego organizmu trójglicerydów, tj. kwasów tłuszczowych, których spożycie zwiększa ryzyko zawału serca.

Wskazane powyżej właściwości wpływają na poprawę profilu lipidowego, dzięki czemu wykazują działanie prewencyjne w chorobach układu krążenia.

Inne cenne składniki odżywcze występujące w mleku sojowym to potas, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Niekiedy w składzie mleka sojowego obserwujemy występowanie, cennego dla procesów trawiennych, błonnika pokarmowego.

Wpływ spożycia soi na zdrowie człowieka

Naukowcy z University of Illinois dowiedli, iż spożycie soi znacząco wpływa na obniżenie zachorowalności na raka prostaty. To substancja zawarta w soi - zwana genisteiną - chroni gruczoł krokowy przed zmianami nowotworowymi. Na uwagę zasługuję również dodatkowy wniosek płynący z przeprowadzonego badania, otóż równorzędne spożycie soi i pomidorów wykazało najsilniejszy wpływ na obniżenie zachorowalności na raka.

Prozdrowotne właściwości soi obserwowane są również w przypadku kobiet. Spożycie soi przyczynia się do złagodzenia objawów menopauzy, w tym obserwowanej nadpobudliwości, zbytniej nerwowości czy też najbardziej charakterystycznych napadów ciepła. Produkty sojowe bogate w fitoestrogeny - substancje pochodzenia roślinnego działające podobnie do kobiecych hormonów (estrogenów) - wykazują wśród kobiet działanie prewencyjne w przypadku raka piersi, jajników czy szyjki macicy. Z drugiej strony pojawiają się liczne spekulacje na temat negatywnego działania fitoestrogenów. Obserwuje się zaburzenia hormonalne u chłopców i mężczyzn, ponieważ spożycie produktów sojowych wpływa na obniżenie produkcji testosteronu.

Spożywanie produktów sojowych, w tym mleka sojowego zalecane jest osobom będącym na diecie. Znaczący udział białka sprawia, iż produkt ten jest sycący, białko zaś jako makroskładnik charakteryzujący się najdłuższym procesem trawienia przyspiesza proces redukcji masy ciała . Dodatkowym atutem mleka sojowego w walce ze zbędnymi kilogramami jest obecność w nim jednonienasyconych kwasów tłuszczów, które w organizmie zmniejszają przyswajanie tłuszczów dostarczanych wraz z dietą, tym samym nie przyczyniają się do zwiększenia tkanki tłuszczowej.

Miód. Jak rozpoznać ten prawdziwy?

Wspomniane już uprzednio spożycie mleka sojowego często związane jest z niemożnością podaży mleka krowiego z uwagi na istniejące alergie czy nietolerancje u osób je przyjmujących. Trzeba jednak zaznaczyć, iż soja również jest produktem silnie alergizującym. Początkowe spożycie mleka sojowego, w tym przede wszystkim wśród małych dzieci, powinno być stopniowe, z dokładną obserwacją ewentualnych objawów.

Dodatkowo należy wspomnieć, iż warzywa roślin strączkowych, w tym soja, należą do produktów ciężkostrawnych. Ich podaż powinna zostać ograniczona u osób mających problemy żołądkowe czy też cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Mleko krowie vs mleko sojowe

Wartość odżywcza mleka sojowego w porównaniu z mlekiem krowim jest dość zbliżona pod kątem kaloryczności, czy też pod względem zawartości węglowodanów - nieznacznie większy ich udział występuje w mleku krowim. Na uwagę zasługuje jednak zróżnicowanie w ilości dostępnego białka . Podczas gdy w 100 ml 2% mleka krowiego znajdziemy 3,4 g białka, w tej samej ilości mleka sojowego zawartość białka sięga niemalże 6 g. Choć jest to białko roślinne, uznawane jest za pełnowartościowe, rekomendowane jako najbardziej adekwatny zamiennik białka zwierzęcego.

Pomimo przeważających korzyści mleka sojowego nad mlekiem krowim warto nadmienić, iż mleko sojowe w porównaniu z mlekiem krowim charakteryzuje się mniejszą zawartością witaminy D oraz wapnia.

Przeciwnicy spożycia soi

Mleko sojowe wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, jednak jego spożycie niesie ze sobą również niekorzystne dla zdrowia efekty. Przede wszystkim jego spożycia nie popierają przeciwnicy upraw GMO (Organizmy modyfikowane genetycznie). Obecnie większość naukowców zajmujących się GMO uważa, że nie stanowią one większego zagrożenia niż organizmy niemodyfikowane, natomiast organizacja Greenpeace utrzymuje, że GMO jest szkodliwe dla środowiska, w tym dla ludzi. Z uwagi na stale pojawiające się nowe doniesienia temat upraw GMO poddawany jest licznym dyskusjom. Należy jednak zaznaczyć, iż w dostępnym na rynku asortymencie zdecydowanie przeważa udział soi modyfikowanej genetycznie. Na ten moment w produkcji światowej szacuje się jej ponad 70% udział z obserwowaną tendencję wzrostową. Coraz trudniej o dostępność soi niemodyfikowanej, pochodzącej z upraw ekologicznych.

Substancje antyodżywcze

Produkty sojowe charakteryzują się wysoką zawartością kwasu fitynowego, który upośledza wchłanianie cennych składników odżywczych, w tym wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Spożycie produktów sojowych, w tym mleka sojowego powinno zostać ograniczone u osób cierpiących na niedoczynność tarczycy z uwagi na hamowanie wchłaniania jodu przez występujące w produktach sojowych substancje antyodżywcze zwane goitrogenami. Spożywanie produktów sojowych w nadmiarze może przyczynić się do powstania wola tarczycy.

Wspomniane negatywne działanie spożycia mleka sojowego na zdrowie człowieka w pewnym stopniu ograniczy przyrządzanie go samodzielnie w domu. Jego produkcja nie wymaga specjalnego przygotowania - wystarczy ugotować wcześniej namoczone ziarna soi, a następnie dokładnie je zmiksować (w wodzie, w której się gotowały) i odcedzić przez gazę. Tym sposobem ograniczymy spożycie składników dodawanych w mleku sojowym jedynie celem przedłużenia trwałości.

Jak widać mleko sojowe należy do produktów, który ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Biorąc pod uwagę korzyści płynące z jego spożycia zdecydowanie powinno się pojawiać w codziennym jadłospisie. Konsumowane w umiarkowanych ilościach nie powinno zaszkodzić, wręcz wzbogacić naszą dietę w cenne składniki odżywcze. Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie kaloryczne i stan zdrowia, dobór produktów sojowych w diecie powinien być indywidualny.

Ekspert: Marta Siwek, WygodnaDieta.pl

Zobacz wideo
Więcej o: