Seler naciowy niemal nie zawiera kalorii, a jednocześnie po spożyciu daje uczucie sytości i lekkości! Posiada charakterystyczny, nieco pikantny smak i z powodzeniem potrafi zastąpić sól na przykład w zupie (będzie nawet lepsza!).
Pochodzi z Eurazji i w medycynie wykorzystywany jest od bardzo dawna. W basenie Morza Śródziemnego używali go do leczenia niektórych chorób już starożytni Grecy i Rzymianie. Także w Egipcie seler naciowy uchodził za roślinę magiczną.
Na drodze do szczupłej sylwetki stoją diety odchudzające [WYWIAD Z PSYCHODIETETYKIEM]
- witaminę C (jeszcze więcej niż w cytrusach!)
- witaminę B kompleks
- witaminę E
- witaminę PP
- kwas foliowy
- beta-karoten
- flawonoidy
- fosfor
- wapń
- cynk
- magnez
- żelazo
Taka ilość witamin i mikroelementów nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Częste spożywanie selera - obojętnie czy w postaci ugotowanej, czy też na surowo - pozwala:
- oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn
- przyspieszyć przemianę materii
- obniżyć ciśnienie tętnicze
- usprawnić pracę układu trawiennego oraz moczowego
- usprawnić serce
- przyspieszyć spalanie tłuszczu
- wzmocnić układ odpornościowy
- uspokoić centralny układ nerwowy
Z racji na fakt, że seler działa oczyszczająco na nasz organizm i pozwala usunąć z niego niebezpieczne toksyny, polecany jest osobom, które się odchudzają. Niewielka ilość kalorii (w 10 dag bulwy jedynie 7, a w naci tylko 5) sprawia, że można spożywać go w dużych ilościach. Przyspieszenie metabolizmu oraz ułatwienie trawienia tłuszczy to kolejne zalety, które zainteresują osoby na diecie.
A sportowcy? Dzięki spożywaniu selera na pewno nie przytyją, a jednocześnie dostarczą organizmowi sporą dawkę węglowodanów. W ten sposób będą mieli energię do dalszych, intensywnych ćwiczeń. Ponadto seler wpływa pozytywnie na stawy - przyniesie ulgę, gdy są obolałe i zmęczone.
Zielony koktajl - najlepszy sposób na detoks
Seler naciowy może być spożywany zarówno po ugotowaniu, jak też w stanie surowym. Warto jednak wiedzieć, że po ugotowaniu posiada wyższy Indeks Glikemiczny, zatem dla osób, które się odchudzają, odpowiedniejsza będzie raczej surówka z selera, sałatka z selerem naciowym, czy po prostu sam seler - jako przekąska.
Kilka przepisów jest szczególnie wartych samodzielnego przygotowania i skosztowania:
1. SURÓWKA Z SELERA I OGÓRKA -> Obieramy ze skórki ogórka, a następnie kroimy go w cienkie plastry. Dodajemy do nich pokrojonego selera oraz rozgnieciony ząbek czosnku, a następnie zalewamy jogurtem naturalnym. Seler można również pozostawić w całości i maczać w przygotowanym z ogórka, czosnku oraz jogurtu sosie. Surówka jest bardzo orzeźwiająca i smaczna!
2. SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO, JABŁEK I ANANASÓW -> Kroimy w kostkę jabłka, ananasa (może być z puszki) oraz na nieco większe kawałki selera. Do całości dodajemy kilka łyżek majonezu, pieprz, sól oraz opcjonalnie sezam lub też na przykład pestki słonecznika.
3. SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ -> Coś dla fanów oliwy z oliwek, która w tym przepisie zastępuje majonez. Kroimy na kawałki seler naciowy, pomidora i paprykę, a do całości dodajemy porwane liście kapusty pekińskiej. Doprawiamy pieprzem i solą, a następnie polewamy oliwą z oliwek.
Partner - materiał
zobacz sprzęt do fitness