Jak szybko schudnąć. Oszukuj głodny mózg
Sos pieczarkowy jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Chętnie go jemy z makaronami, jako dodatek do mięs, czy dip do sałatek . Często jednak zrobiony jest na bazie śmietany, która ma aż prawie 300 kcal w 100 g i tym samym prawie 30 g tłuszczu . Ma znikomą zawartość białka, tylko 2,20 g na 100 g i 3 g węglowodanów.
Jeszcze gorszym rozwiązaniem jest gotowy sos prosto z paczki zakupionej w sklepie. Taki sos ma bardzo znikomą wartość odżywczą i mnóstwo chemii. Pamietajmy, że nasze ciało potrzebuje energii i składników potrzebnych do zdrowego funkcjonowania, a nie śmieci. Producenci również mogą kusić śmietaną w wersji fit. Taki zamiennik light niestety nie przyniesie naszej sylwetce wielu korzyści, a jedynie może nam zaszkodzić. Jak więc temu zaradzić, jeżeli nie umiemy oprzeć się jego doskonałemu smakowi?
10 produktów, których powinnaś unikać na diecie
Sos pieczarkowy wersja fitness
Najlepszym rozwiązaniem będzie zamiana niechcianej śmietany na jogurt naturalny lub grecki. Taki jogurt ma o wiele więcej cennych składników odżywczych. Dla porównania jogurt grecki ma aż trzy razy mniej tłuszczu niż śmietana, a jogurt naturalny prawie zero. Przykładowo jogurt naturalny 0% lub 2% zawiera tylko 2 g tłuszczu, 5,5 g białka i 7,6 g weglowodanów na 100 g. Jego wartość kaloryczna jest również o wiele mniejsza, 100 g to około 60 kcal. Dzięki tak prostej zamianie możemy zaoszczędzić sporo kalorii w ciagu roku. Również, na dłuższą metę, zaoszczędzi nam to paru dodatkowych kilogramów.
Sos pieczarkowy przepisy fitness
Standardowo każdy taki sos zrobiony jest z pieczarek, oliwy, śmietany, czosnku, pietruszki, koperku i czasami startego parmezanu. Nasz przepis jest o wiele zdrowszy i gwarantujemy, że równie dobrze smakuje jak ten oryginalny.
Patelnię skrapiamy niewielką ilością oliwy lub spray'u do smażenia. Na rozgrzaną kładziemy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Czekamy, aż się zarumienią na delikatny złoty kolor i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Możemy dodać troszkę wody i przykryć na chwilę patelnię, smażąc zawartość na wolnym ogniu. Po 2-3 minutach zdejmujemy wszystko z ognia i dodajemy jogurt grecki lub naturalny. Ważne, żeby nie dodawać go na rozgrzanej patelni, ponieważ przy wysokich temperaturach może się ściąć. Doprawiamy pietruszką lub koperkiem.
Taki sos jest także wspaniałym odpowiednikiem dipu, dodatku do zdrowych przekąsek np. pokrojonych, świeżych warzyw.