Cykoria. Odchudza i dodaje energii

Dzięki temu niesamowitemu warzywu, nie tylko schudniemy, ale pobudzimy swój organizm do działania jak po kofeinie.

Cykoria pochodzenie

Cykoria choć znana już w starożytności, pochodzi z Belgii i jest chętnie uprawiana w całej Europie. Jej sezonem jest okres zimowy, który bez wątpienia nie należy do zakupu większej ilości świeżych warzyw. Warto więc wtedy sięgnąć po cykorię i zastąpić nią swoją ulubioną, pakowaną sałatę. Urozmaicimy tym samym swój jadłospis oraz dostarczymy cennych składników. Bez problemu znajdziemy ją w polskim sklepie.

Zielone koktajle, olej kokosowy i interwały. Sposoby na sylwetkę Mirandy Kerr

Cykoria właściwości

To z wyglądu niepozorne warzywo zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem żelaza, sodu, magnezu, manganu, fosforu, karotenu, witaminy B1, B2, C, potasu, kwasu foliowego, miedzi i cynku. Jej wyczuwalna goryczka spowodowana jest przez laktucynę i laktukopikrynę, które dobrze wpływają na wątrobę. Cykoria wpływa także korzystnie na powstawanie czerwonych krwinek, reguluje pracę nerek oraz doskonale działa na układ trawienny. Ma bardzo niewielką wartość kaloryczną, niecałe 21 kcal w 100g. Dobrze więc sprawdza się w trakcie trwania diet odchudzających.

Cykoria dobra dla skóry

Dzięki beta-karotenowi i witaminie A, jedzenie cykorii korzystnie działa na skórę. Poprawiaja jej koloryt oraz odmładzaja.

Jak jeść cykorię

Cykorię dodaje się przede wszystkim jako chrupiący składnik sałatek oraz zup, ale doskonale smakuje także zapiekana i grillowana. Jest wyśmienitym dopełnieniem orzechów, jabłek, ale również octu i cytryny. Cykoria jst także pyszną alternatywą dla przekąsek i doskonale smakuje z najróżniejszymi dipami na bazie jogurtu czy hummusu.

Jak kupować cykorię

Kluczem do sukcesu jest znalezienie jak najbielszej i najmniejszej główki cykorii. Wtedy mamy pewność, że warzywo nie będzie gorzkie. Najlepsza będzie ta, której liście ściśle przylegają do główki. Cykorię hoduje się bez dostępu do światła, przez co nie traci ona swojego delikatnego smaku. Z tego też względu nazywa się ją czasami rośliną magiczną.

Dodatkowym atutem tej rośliny jest jej możliwość bycia zamiennikiem kawy. Wysuszone i zmielone korzenie są bogate w cenne minerały.

Zobacz wideo

Partner - materiał

zobacz wybrane produkty

Więcej o:
Copyright © Agora SA