Trufle z białej czekolady z migdałami
Składniki:
. 250 g białej czekolady
. 1/4 szklanki śmietanki kremówki
. 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
. 1/4 szklanki cukru pudru
. 1/4szklanki migdałów Bakalland
. 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki i umieszczamy w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietaną kremówką i rumem. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Masę przelewamy do 2 małych miseczek i schładzamy w lodówce przez 4 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować. Łyżeczką nabieramy masę i lepimy z niej małe kuleczki. Obtaczamy czekoladki w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych oraz posiekanych migdałach. Całość układamy w małych papilotkach. Wstawiamy do lodówki do czasu ich podania.
Sałatka z awokado i suszoną żurawiną
Sałatka z awokado i suszoną żurawinąSkładniki:
. Mix ulubionych sałat
. 2 szt. awokado
. 200 g opakowania sera koziego
. 3 łyżki czarnych oliwek
. garść suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
. 1 łyżka płatków migdałowych Bakalland
. 1 łyżka oliwy z oliwek
. 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Sałatę wykładamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy czarne oliwki, suszoną żurawinę oraz pokrojony kozi ser. Przygotowujemy dressing z łyżki oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz syropu z agawy i polewamy nim sałatkę. Na koniec prażymy na suchej patelni płatki migdałowe i posypujemy sałatkę.