Rukiew wodna - bogactwo witamin i składników odżywczych

Rukiew wodna, do tej pory nieznana, jest obecnie zaliczana do grona najbardziej wartościowych owoców i warzyw w klasyfikacji William Paterson University, zaraz obok kapusty pekińskiej i boćwiny. Na liście znalazły się żółte i różowe grapefruity, bataty i borówki amerykańskie.

SUPERFOODS: ZOBACZ CO BYŁO HITEM W 2013 ROKU

Rukiew wodna na szczycie superfoods

Badacze William Paterson University w Stanach Zjednoczonych postanowili stworzyć system klasyfikacji, który punktowałby owoce i warzywa według zawartości białek. Wyniki okazały się być dla naukowców zaskakujące. Rukiew wodna znalazła się na szczycie 41 najbardziej wartościowych owoców i warzyw przede wszystkim ze względu na zawartość składników odżywczych, błonnika, potasu, białka i wapnia .

Rukiew wodna nie jest jednak nowym odkryciem, w czasach starożytności była popularnym dodatkiem do potraw, jej właściwości doceniał również Napoleon Bonaparte. Rukiew znalazła się na stole weselnym księcia Williama i księżnej Kate. W Polsce rukiew wodna jest pod ochroną, najczęściej można ją spotkać na zachodnich terenach kraju.

Rukiew wodna stała się niewątpliwie ogromną sensacją. Niestety nie jest łatwo ją znaleźć w sklepach czy na targach. Mało osób jednak wie, że rukiew wodna bardzo łatwo da się wyhodować we własnym ogródku czy w domu.

Rukiew wodna: bogactwo składników

Rukiew wodna zawiera cały zbiór dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera dużo białka, witaminy z grupy A, B, C, D, E i K, kwas foliowy, cynk, potas, wapń i żelazo. Na tym jednak lista się nie kończy. Rukiew wodna zawiera ponadto izotiocyjanian fenetylu, który chroni nas przed nowotworami i może hamować ich rozwój. Oprócz działania antyrakowego, izotiocyjanian sprawia, że rukiew wodna ma charakterystyczny pikantny posmak, podobnie jak rzodkiewka, czy chrzan.

Rukiew wodna: zdrowie i uroda

Rukiew wodna pozytywnie oddziałuje na nasz organizm oraz na skórę. Pomaga w leczeniu przeziębień, jest środkiem wykrztuśnym, stosuje się ją w leczeniu astmy. W przypadku przeziębień można zastosować również nasiona rukwi wodnej: należy je rozgnieść i wymieszać z wodą, aktywuje się wtedy myrosin - enzym, który udrażnia zatkany nos. Rukiew dział również na nasz układ odpornościowy .

Rukiew wodna pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie, pomaga pozbyć się cukru z organizmu, sprawdza się w leczeniu wątroby, zwłaszcza spożywana na surowo np. w sałatkach . Ponadto oczyszcza organizm z toksyn. Rukiew stosuje się również jako środek, który wzmacnia włosy i wpływa na ich wzrost. Zalicza się ją też do afrodyzjaków. Naukowcy jednak podkreślają, iż nie należy jeść jej w nadmiarze, bo może podrażnić drogi moczowe.

Rukiew wodna, w sposób leczniczy i odmładzający, działa na naszą skórę. Stosuje się ją jako okład w przypadkach wystąpienia opuchlizny, opryszczki, czy owrzodzenia, jest też składnikiem maści na rany. Rukiew bardzo korzystnie wpływa na kondycję i wygląd skóry, jak twierdzą naukowcy, codzienne jej spożywanie przez około miesiąc może wpłynąć na spłycenie zmarszczek, a skóra staje się bardziej sprężysta i gładka.

ZOBACZ JESZCZE: WSZYSTKO O ZDROWYM ODŻYWIANIU

Jak wyhodować rukiew wodną w domu?

Jej uprawa w warunkach domowych nie jest skomplikowana. Oto jak możesz wyhodować ją w doniczce:

1. Potrzebna będzie podłużna doniczka o średniej wielkości, ceramiczna lub plastikowa. Połowę należy wypełnić ziemią ogrodniczą. Nasiona rukwi wodnej wsyp w odstępach - 5 ziaren na każde 2,5 cm. Nasiona są dostępne w sklepach ogrodniczych, można je kupić również w Internecie.

2. Wysypane nasiona trzeba przykryć kolejną warstwą ziemi i przyklepać palcami, następnie nieznacznie podlać wodą, najlepiej nie silnym strumieniem, aby nie wypłukać nasion.

3. Doniczka powinna stać w zacienionym miejscu, ponieważ rukiew wodna nie lubi zbyt nasłonecznionych miejsc.

4. Jak sama nazwa wskazuje, rukiew lubi wodę, dlatego trzeba ją obficie podlewać tak, aby woda w doniczce była błotnista. Jednak przez kilka dni po zasianiu nasion rukwi należy ją podlewać nieco mniej.

5. Gdy rukiew wodna się rozrośnie, można ją wraz z korzonkami przenieść do naczynia z wodą. W ten sposób wytrzyma około 2 tygodnie.

6. Przy hodowaniu rukwi wodnej należy jednak zwrócić uwagę na robaczki, które lubią ją zjadać. Aby temu zapobiec można spryskać roślinę wodą z czosnkiem: starte 2 ząbki czosnku zalej litrem zimnej wody, odstaw na parę dni,a potem spryskaj.

Wskazówki pochodzą z  naturalneoczyszczanie.pl .

Rukiew wodna: jak ją jeść?

Rukiew wodna nadaje się do jedzenia na surowo, przede wszystkim jej liście są doskonałym dodatkiem do sałatek, czy kanapek. Można również jeść ją na ciepło, często robi się z niej zupy.

Poznaj kilka przepisów:

1. Sałatka z rukwią wodną, zielonymi pomidorami i mozzarellą - zielone pomidory, mozzarella, awokado, zielony pieprz, położone na liściach rukwi wodnej, skropione dresingiem z octu balsamicznego, miodu i oliwy, dodatkowo można dorzucić orzeszki pinii. Dokładny przepis znajdziesz tu: kwestiasmaku.com

3. Sałatka z rukwi wodnej i tofu - pęczek rukwi, 150 g twardego tofu, kropla sosu chili, 2 łyzki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, zielona cebulka do dekoracji. Cały przepis znajdziesz tutaj: allrecipes.pl

2. Zupa z rukwi wodnej - jedna cebula, śrdniej wielkości ziemniak, 0,5l bulionu warzywnego, 150 g rukwi wodnej, olej rzepakowy lub oliwa, szklanka jogurtu naturalnego. Przepis:   wieczniemloda.com

3. Zupa z rukwią, porem i ziemniakami - 4 doniczki rukwi wodnej, 2 duże cebule, 2 pory, 3 ziemniaki, litr bulionu warzywnego lub drobiowego, cytryna, masło, oliwa, ząbek czosnku. Pełen przepis: magazyn-kuchnia.pl

4. Tagiatelle z sosem z rukwi wodnej i szpinaku - 225 g liści młodego szpinaku, 100g rukwi wodnej, 125 g zielonego groszku, 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, posiekana natka pietruszki, 6 gałązek świeżej bazylii, 500 g makaronu tagiatelle. Zobacz jak przyrządzić danie: allrecipes.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.