Jak jedzą Polacy? [RAPORT]

82 proc. jada trzy razy dziennie. 79 proc. niezależnie od dnia tygodnia do obiadu siada w domu. Coraz częściej czytamy etykiety i wybieramy produkty ekologiczne.

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie . Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

W kuchni jesteśmy raczej tradycjonalistami. 57 proc. osób biorących udział w sondażu CBOS uważa, że ich dieta jest podobna do diety rodziców. Posiłki najczęściej przygotowujemy w domu. Robi tak 76 proc. kobiet i 17 proc. mężczyzn.

Jemy mało ryb i podjadamy

Dwie trzecie ankietowanych przyznało, że nie korzysta z barów i restauracji szybkiej obsługi. Dania z dostawą do domu zamawia sporadycznie blisko jedna trzecia respondentów. Badani na ogół oceniają swoją dietę jako zbilansowaną, ale z drugiej strony, aż 60 proc. przyznaje, że je za mało ryb, a 72 proc. ma na swoim koncie grzeszki typu podjadanie między posiłkami słodyczy, chrupek, chipsów. W codziennej diecie większości badanych są pieczywo i produkty mączne. 57 proc. kilka razy w tygodniu je mięso i jego przetwory, 59 proc. - jajka, a aż 92 proc. - słodycze, w tym ponad jedna trzecia kilka razy w tygodniu.

Coraz częściej sprawdzamy daty ważności

Sytuacja materialna ma wpływ na częstość spożywania niektórych z omawianych produktów. Można do nich zaliczyć ryby, mięso, produkty mleczne, warzywa, owoce. Kwestie ekonomiczne nie przekładają się natomiast na to, jak często sięgamy po pieczywo, ryż i kasze, jajka, a także kawę. W ciągu ostatnich dziewięciu lat nieco większą popularność zyskały dobre praktyki konsumenckie, chodzi m.in. o sprawdzanie daty ważności - 42 proc. badanych robi to zawsze.

Skład produktów sprawdzamy rzadziej, ale kupując znany nam towar, nie musimy za każdym razem kontrolować, co zawiera. Lubimy też zdrową, ekologiczną żywność - sięga po nią siedmiu na dziesięciu ankietowanych.

Polacy w 95 proc. są przekonani, że należy pić przynajmniej 1,5 litra wody dziennie, 93 proc. uważa, że nie należy jeść przed snem, 69 proc. zgadza się, że picie codziennie kieliszka czerwonego wina jest korzystne dla zdrowia, a jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i wystąpienia zawału serca.

Badani byli podzieleni niemal na równe grupy przy pytaniach: czy cukry zawarte w owocach tuczą (43 proc. badanych uważa, że tak, 44 proc. - że nie), czy produkty zawierające gluten mają negatywny wpływ na zdrowie (40 proc. - na tak, 43 proc. - na nie) i czy można być zdrowym, nie jedząc mięsa (41 proc. uważa wegetarianizm za niezdrowy, 52 proc. - za zdrowy).

Badanie z 3-9 lipca 2014 roku na reprezentatywnej próbie liczącej 943 dorosłych Polaków

Zobacz wideo
Zobacz wideo
Więcej o: