Amarantus - roślina XXI wieku [5 PRZEPISÓW]

Amarantus pod względem zawartości najważniejszych substancji odżywczych przewyższa większość tradycyjnych zbóż. Dlatego FAO - Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa nazwała szarłat rośliną XXI wieku. Białko, błonnik, skwalen, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe to najważniejsze składniki tej rośliny.

rrrr rusz sie

Nasiona chia. Starożytny sposób na zdrowie

Amarantus uprawa

Amarantus ekspondowany, czyli szarłat, uprawiany był już Inków, Majów i Azteków, którzy rocznie produkowali nawet 20 ton nasion szarłatu, co stawiało go na trzecim miejscu uprawianych roślin, po kukurydzy i fasoli. Amarantus ekspondowany składany był w ofierze bogom wojny i deszczu przez Indian. Przez chrześcijan uważany był za roślinę pogańską, dlatego w czasach kolonialnych obszary jego uprawy uległy znacznemu zmniejszeniu. W XV wieku oni docenili walory ozdobne tej rośliny. Pojawienie się amarantusa w Europie datuje się na XVI-XVII wiek.

amarantus - roślinaamarantus - roślina Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Amarantus, gluten, stewia. Co wiesz o zdrowym odżywianiu? [QUIZ]

Amarantus właściwości

Amarantus ekspondowany ma wysoką wartość odżywczą . Polecany jest w wegetarianom, alergikom, osobom nietolerującym glutenu, osobom ze schorzeniami miażdżycowymi, kobietom w ciąży i osobom starszym. Wywar z całych roślin ma działanie ściągające, aseptyczne i gojące. Amarantus ekspondowany zalecany jest także osobom uprawiającym wyczynowo sport lub wykonującym ciężką, fizyczną pracę - nie obciąża przewodu pokarmowego a ma wysoką wartość odżywczą i energetyczną.

Amarantus to przede wszystkim cenne źródło białka . Co ważne - białko amarantusa jest wysoko przyswajalne, a jego ilość nie obniża się podczas procesów technologicznych. Białka w amarantusie jest aż 75 % (to więcej niż w mleku, gdzie jest białka 72 %, w mięsie 70 % czy w soi 68 %). Białko amarantusa posiada wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to grupa aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i uzupełniamy je jedynie odpowiednim pożywieniem. Najwyższą wartość białka osiąga amarantus zmieszany z tradycyjnymi zbożami, np. orkiszem czy płatkami owsianymi.

Amarantus cechuje także duża zawartość błonnika . Jest ona trzykrotnie większa niż w ziarnie pszenicy czy żyta. Błonnik przyspiesza metabolizm, zmniejsza uczucie głodu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i ogranicza wchłanianie cholesterolu.

Amarantus zawiera także antyoksydanty, które chronią przed wieloma chorobami i opóźniają procesy starzenia.

Największą zaletą amarantusa jest skwalen . Skwalen występuje m.in. we wszystkich olejach roślinnych (w bardzo małych ilościach) i w wątrobie rekina. W oleju z amarantusa jego wartość wynosi 6,3% (oliwa z oliwek zawiera 10-krotnie mniej tego cennego składnika). Skwalen chroni naszą skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Substancja ta ma wpływ na układ immunologiczny człowieka. Pomaga w produkcji przeciwciał i zwiększa dotlenienie wewnątrzkomórkowe. Usprawnia przekazywanie informacji między komórkami oraz poprawia elastyczność skóry. Poza tym posiada właściwości antybakteryjne, antykancerogenne, odżywcze i regenerujące, wspomagające pracę wątroby i trzustki.

W szarłacie znajdziesz także lizynę i aminokwasy zawierające siarkę. Aminokwasem ograniczającym wartość pokarmową białka szarłatu jest leucyna, występująca w nadmiarze w stosunku do innych aminokwasów w białku pszenicy, jęczmienia i kukurydzy. Dlatego też najwyższą wartość pokarmową osiągają produkty spożywcze powstałe z mieszanek mąki z amarantusa z mąką z tradycyjnych roślin zbożowych. W przypadku pszenicy przyswajalność i wykorzystanie białek sięga prawie 100%.

Magnez, wapń (100 gramów amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na oba te pierwiastki), fosfor, żelazo, sód występują w ilościach większych niż w ziarnach innych zbóż.

W nasionach amarantusa znajduje się również wiele jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to szczególnie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: linolowy (62%), oleinowy (20%), linolenowy (1,1%), arachidonowy (0,7%), lignocerynowy (0,3%) oraz nasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas palmitynowy (13,4%). Ich obecność w znacznym stopniu przyczynia się do poprawy zdrowia, a zwłaszcza do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Kasza jaglana na obiad. 4 przepisy

Amarantus przepisy

amarantus na śniadanieamarantus na śniadanie Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Amarantus dostępny jest w postaci ziarna, płatków, mąki i tzw. poppingu, czyli ziarna prażonego, które można też zrobić samodzielnie, prażąc ziarenka na suchej patelni.

1. Jogurt z amarantusem. Amarantus można dosypać do jogurtu, kefiru lun mleka i jeść na śniadanie lub jako przekąskę.

2. Owsianka z amarantusem: wystarczy podgrzać mleko, dosypać do niego amarantusa, tak żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Do takiej owsianki dodaj swoje ulubione składniki (miód, orzechy, owoce)

3. Batony z amarantusem: 100 gramów poppingu z amarantusa i 100 gramów mąki wymieszaj ze szklanką wody, orzechami, suszonymi owocami, orzechami, sezamem, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi.

4. Naleśniki z amarantusa: wystarczy do jajka i wody (lub mleka) dodać mąkę z amarantusa i mąkę razową.

5. Placuszki z amarantusem: wymieszaj jajko, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 200 ml maślanki, 4 łyżki amarantusa ekspandowanego i 2 łyżki płatków owsianych na gładką masę. Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni.

Amarantus cena

Cena waha się w zależności od marki produktu i wielkości opakowania. Cena za około 250 gram wynosi 4, 50 zł.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.