myfitness.pl
Nasiona chia - pochodzenie
Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej. Były podstawą diety Azteków, którzy cenili je pomoc w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, twierdzili także, że pozwalają zachować bystrość umysłu. Nadal popularne są w Meksyku i Gwatemali. Nazwa pochodzi od słowa "chian", co znaczy oleisty.
Koktajl z nasionami chia według modelki Mirandy Kerr
Nasiona chia - bogactwo cennych składników
Nasiona chia zawierają 20% białka, 34% tłuszczu (kwasy tłuszczowe omega-3) i 25% błonnika. Poza tym znajdziemy w nich przeciwutleniacze , które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry, infekcje, zapalenie w organizmie i choroby.
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 (ok. 64%). Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na nasz profil lipidowy, obniżając stężenie trójglicerydów, a podwyższając stężenie "dobrego" cholesterolu (HDL). Omega-3 mogą także obniżać ryzyko zawału serca, gdyż wbudowują się w błony komórkowe i w ten sposób zmieniają funkcjonowanie płytek krwi.
Błonnik , zawarty w chia, poprawia metabolizm, zmniejsza uczucie głodu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i ogranicza wchłanianie cholesterolu.
Chia mają zdolność zatrzymywania i wchłaniania wody. Są w stanie magazynować dziesięciokrotność swojej wagi, co umożliwia doskonałe nawodnienie organizmu .
Szałwia polecana jest osobom z cukrzycą , dlatego, że po spożyciu chia w żołądku tworzy się żel (podobnie jak z siemienia lnianego), który stanowi barierę dla enzymów tworzących węglowodany. Spowalnia to przemianę węglowodanów złożonych w proste. Osobom chorującym na cukrzycę zapewnia stałe i równomierne dostarczanie glukozy. Ten proces pomaga też w odchudzaniu.
Dowiedziono także, że chia pomaga zwalczać depresję u pacjentów z depresją dwubiegunową i wahaniami nastrojów. Chia poprawia funkcjonowanie mózgu, koncentrację i szybkość kojarzenia.
Nasiona Chia nie zawierają glutenu, dlatego mogą je spożywać osoby chore na celiakię .
Jak jeść nasiona chia?
Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość.
Żeby zrobić taką papkę (podobną do tego, który wychodzi z siemienia lnianego), należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Można stosować ją jedząc 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody. Chia w takiej postaci wypełnia żołądek, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że podczas posiłku zjadamy mniej.
12 sposobów na nasiona chia
1. Wrzuć 2 łyżki nasion chia do jogurtu naturalnego lub owsianki. Możesz dosypać je do swojej ulubionej mieszanki musli.
2. Nasionami chia posyp sałatkę.
3. Mieszaj chia z dodatkiem do obiadu: ziemniakami, ryżem, soczewicą czy komosą ryżową.
4. Zmielone nasiona chia używaj do pieczenia. Możesz połączyć je z mąką.
5. Nasiona chia zmiksuj z koktajlem owocowym lub zielonym koktajlem.
6. Zalej nasiona gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.
7. Chia jedz surowe jako przekąskę.
8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup i gulaszów.
9. Chia dodaj do mleka kokosowego i zwykłego mleka, żeby uzyskać zdrowy, kokosowy pudding ( przepis tutaj )
10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.
11. Z chia, mąki, masła i wody zrób placuszki ( przepis tutaj )
12. Zrób popularny w Meksyku napój. Przepis poniżej.
Napój Chia Fresca przepis
Chia fresca to popularny w Meksyku napój dodający energii. Użyj do niego namoczonych nasion chia. Żeby zrobić napój potrzebujesz:
szklanki wody
1 łyżki nasion chia
2 łyżeczek miodu
soku z limonki