Przepis na karpia w sosie piernikowym light. Wypróbuj koniecznie!

Potrawy świąteczne nie muszą być kaloryczne! Możemy je przygotować w nieco odchudzonej wersji i wciąż cieszyć się ich wspaniałym smakiem! Wypróbuj przepis od WygodnaDieta.pl.

Karp po toruńsku na wigilię  - czyli staropolski przepis na rybę  w sosie piernikowym w wersji light

Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z karpia (każdy po ok. 100 g), 2 średnie marchewki, pietruszka, 1/4 selera, 0,5 pora, liść laurowy, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 goździki, łyżeczka soli, 70 g suchego piernika lub zwykłych pierników bez czekolady i nadzienia, 50 g rodzynek, 25 g miodu, 3 g cynamonu, sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie: Filety z karpia dokładnie myjemy. Obrane warzywa kroimy na drobne kawałki, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, goździki, sól i gotujemy około 30 minut. Wywar przecedzić i jeszcze raz zagotować, następnie delikatnie włożyć do niego filety karpia. Gotujemy około 15 minut. Filety wyjmujemy i układamy je w formie do pieczenia. Do pozostałego wywaru wrzucamy pokruszony piernik, miód i sok z cytryny. Sos należy zagotować, zmiksować, dodać rodzynki i przyprawić do smaku cynamonem. Rybę polewamy sosem i zapiekamy ją 15 minut w 180.C

178 kalorii w 100 g, białko: 19,2 g; tłuszcz: 5,2 g; węglowodany: 15,2 g; błonnik: 2 g

 
Więcej o: