Kasza jaglana jest jedną z najwcześniej poznanych kasz. Produkowana jest z łuskanego ziarna prosa. Ma opinię zdrowej kaszy, ponieważ wykazuje właściwości alkalizujące organizm, a większość produktów codziennej diety (w tym większość kasz) wykazuje działanie kwasotwórcze. Dodatkowo nasz organizm ma tendencję do zakwaszania ustroju, co w konsekwencji niesie za sobą niepożądane efekty jak przewlekłe zmęczenie, obniżenie nastroju czy osłabienie. Kasza jaglana jako produkt zasadotwórczy jest więc idealnym dodatkiem do codziennego jadłospisu.
Kasza dobra na serce
Jej dobroczynny wpływ na zdrowie warunkuje również odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, który wynosi 2:1. Takie proporcje są szczególnie korzystne, gdyż wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost "dobrego" cholesterolu we krwi (HDL), a obniżają stężenie "złego" (LDL), co w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Witaminy z grupy B na poprawę koncentracji i wyglądu skóry
Prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz poprawę kondycji skóry zapewniają witaminy z grupy B. Kasza zawiera także wiele cennych składników mineralnych, w tym żelazo oraz lecytynę, która m.in. wchodzi w skład mózgu i tkanki nerwowej. Występujący w dużej ilości tryptofan stymuluje układ odpornościowy oraz - jako prekursor serotoniny - wpływa na poprawę nastroju. Ponadto kasza jaglana zawiera krzem, mający wpływ na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci.
Kasza nie zawiera glutenu
Kasza jaglana jest idealnym komponentem diety łatwostrawnej, stosowanej w chorobach trzustki czy wątroby. Ponadto w kaszy jaglanej nie występuje gluten, dlatego jest zalecana osobom, które ograniczają ten składnik w diecie np. osobom z celiakią.
Kasza jaglana właściwości
Ma właściwości rozgrzewające, dlatego szczególnie zalecana jest przy przeziębieniach czy chorobach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo usuwa nadmiar śluzu z organizmu, dlatego jest korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok. Ponad to ze względu na właściwości antygrzybiczne uznawana jest za naturalny antybiotyk.
Podsumowując, kasza jaglana będąca produktem wykazującym tak wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu powinna być stałym elementem codziennej, zbilansowanej diety.
Wartość energetyczna kaszy jaglanej
Wartość energetyczna jest zbliżona do innych kasz i wynosi 346 kcal na 100 g, z czego białko dostarcza 10.5%, węglowodany 71.6%, a tłuszcz 2.9% energii.
W kaszy jaglanej znajdziemy również błonnik pokarmowy w ilości 3.2 g, Sód 5 mg, Potas 220 mg, Wapń 10 mg, Fosfor 240 mg, Żelazo 4.8 mg, Magnez 100 mg, Tiaminę (Witamina B1) 0.73 mg, Ryboflawinę (Witamina B2) 0.38 mg, Niacynę (Witamina PP) 2.3 mg.
Jak jej wartości odżywcze wypadają na tle innych kasz?
Wartość energetyczna oraz zawartość składników odżywczych jest zbliżona do kaszy gryczanej. W porównaniu do pozostałych zbóż zawiera mniej błonnika pokarmowego, dlatego jest bardzo dobrym składnikiem diety lekkostrawnej. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. W odróżnieniu od innych kasz ma charakter zasadowy, w większości dieta jest kwasotwórcza, dlatego produkty takie jak kasza jaglana pomagają w przywróceniu optymalnego pH dla ustroju.
Tak naprawdę przepisów na kaszę jaglaną jest tak dużo, że nie sposób ich wszystkich zliczyć. Możemy jeść kaszę jaglaną na słodko, kaszę jaglaną z warzywami, kaszę jaglaną na śniadanie czy kaszę jaglaną z owocami. Poniżej możecie zobaczyć jeden z prostych przepisów, który świetnie sprawdzi się jako jeden z posiłków.
Co potrzebujesz:
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy wcześniej pokrojone warzywa. W tym samym czasie kaszę płuczemy gorącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy odrobinę soli. Gotujemy kasze jaglaną przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza jaglana jest już gotowa dodajemy ją na patelnię do warzyw i razem mieszamy. Podajemy gorące.
Co potrzebujesz: 3 łyżki kaszy jaglanej (45 g suchej), 1 małe jabłko (150 g), 1 łyżeczka masła (5 g), 1 łyżeczka płatków migdałowych (5 g), 2 łyżki żurawiny suszonej (24 g), ? szklanki wody, szczypta soli, cynamon
Przygotowanie : Kaszę wsypać do suchego garnka, prażyć przez chwilę na ogniu. Dodać wodę, masło i przyprawy. Gotować do momentu, gdy kasza prawie całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę, płatki migdałowe. Wymieszać i po 2 minutach zdjąć z ognia.
360 kcal, 6,5g białka, 8,5g tłuszczu, 71 g węglowodanów, 6,5 g błonnika: 26% dziennego zapotrzebowania, 63 mg magnezu: 20% dziennego zapotrzebowania, 0,27 mg witaminy B1: 25% dziennego zapotrzebowania.
Artykuł napisała mgr Kaja Karwowska, dietetyk WygodnaDieta.pl, www.wygodnadieta.pl