Składniki:
4 łyżki ryżu (40 g)
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki oliwy (3 g)
1 jajko (60 g)
2 białe jajka (70 g)
sól i świeżo zmielony pieprz
garść rukoli (25 g)
łyżeczka kopru (4 g)
Ryż ugotuj dodając szczyptę kurkumy. Patelnię posmaruj odrobiną oliwy. Ugotowany ryż podsmaż na patelni przez ok. 2 min. Jajko i białka roztrzep, przypraw solą i pieprzem. zalej ryż jajkami energicznie mieszając. Smaż, aż jajka się zetną. Rukolę opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Zawartość patelni przełóż na talerz z rukolą i posyp koperkiem.
Placki owsiane z owocami
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych (30 g)
1/2 łyżeczki nasion słonecznika (5 g)
1 łyżka suszonej żurawiny (10 g)
pół jabłka (90 g)
jajko (60 g)
2 białka (70 g)
ew. 1.2 izolatu białka serwatki, jako zamiennika dla niego można użyć 1-2 łyżki otrąb pszennych i dosłodzić odrobiną cukru brzozowego
Co daje izolat białka serwatki? Podwyższa zawartość białka (22,3 g w 30 g) i wapnia (135 mg w 30 g). Poza tym sprawia, że konsystencja ciasta jest bardziej zwarta. Zlepia je niczym mąka.
Płatki, żurawinę i nasiona słonecznika zalej wrzątkiem (woda powinna sięgać do wysokości mieszanki), pozostaw do napęcznienia i ostygnięcia. Jabłko zetrzyj na trace o grubych oczkach. Do mieszanki płatków, słonecznika i żurawiny, dodaj starte jabłko, jajka, białka i izolat. Dokładnie wszystko wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłóż na blachę, formując kształt placków (wielkości mniej więcej zaciśniętej dłoni). Piecz placki do zrumienienia w temperaturze 175 stopni.
Śniadanie ryżowe z jabłkiem
Składniki:
6 łyżek ryżu jaśminowego (90 g) przed ugotowaniem
2 jajka (120 g)
pół dużego jabłka obranego, pozbawionego gniazda nasiennego
1 mairka izolatu białka serwatki (jeśli go nie masz, użyj piany z 6 białek dosłodzonej cukrem naturalnym, np. brzozowym)
stewia, cukier brzozowy lub miód
cynamon
Ryż ugotuj, jabłko zetrzyj na tarce. Ryż połącz z jabłkiem, izolatem, stewią i cynamonem i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę ryżową włóż do foremek i piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.