KONKURS! Pokaż jak ćwiczysz z Ewą Chodakowską i wygraj zestaw ubrań adidas.
Lody śmietankowe, bakaliowe czy sorbetowe?
Najbardziej tuczące będą lody w których "dużo się dzieje". Lody śmietankowe będą zdecydowanie bardziej kaloryczne, gdy dodamy do nich bitą śmietanę, słodki sos czy polewę, a także chrupiące dodatki. Oprócz dużej ilości kalorii taki deser będzie się charakteryzował wysokim IG (indeksem glikemicznym), przez co w chwilę po zjedzeniu przekąski poczujemy się ociężali i ospali - nasz organizm nie będzie w stanie poradzić sobie z taką ilością cukru, przez co z odsieczą przyjdzie insulina. Wysoki poziom cukru we krwi oraz potrzeba wsparcia ze strony insuliny nie pomaga w utrzymywania szczupłej sylwetki. Częste spożywanie wysokokalorycznych lodowych deserów sprzyjają cukrzycy i innym chorobom związanym z otyłością. Jeśli lodów mlecznych nie wyobrażamy sobie bez żadnych dodatków polecam dodać do nich porcję owoców np. jagody, truskawki, jabłka, a także suszone morele czy suszoną żurawinę.
Lody sorbetowe i tu m.in. sorbet cytrynowy, grejpfrutowy oraz malinowy stanowią zdecydowanie lepszą alternatywę.
Porcja: ok. 50 g (50 ml)
Lody śmietankowe: 70 kcal
Lody śmietankowe, w czekoladzie: 140 kcal
Lody śmietankowe-owocowe: 48 kcal
Lody sorbetowe: 40 kcal
Wafelki:
Porcja: ok. 30 g
Wafelek kakaowy (1 szt): 160 kcal
Wafelek kakaowy w czekoladzie (1 szt): 169 kcal
Rurki waflowe (2 szt): 120 kcal
Oblaty (4 szt): 105 kcal
Tarta truskawkowa z masą czy mascarpone? Truskawki z jogurtem czy śmietaną?
Słodkie desery najlepiej przygotowywać samemu, albo wybierać "mniejsze zło". I tak do ciasta najlepiej zamiast zwykłej mąki pszennej wybrać mąkę pełnoziarnistą, mąkę orkiszową lub, w przypadku gdy pieczemy sami i pod ręką oprócz mąki pszennej żadnej innej nie mamy, dodać płatki lub otręby (pszenne, żytnie, owsiane). Słodzić najlepiej miodem (tylko nie dodawać go bezpośrednio do wrzątku) lub naturalnymi słodzikami: stewia lub ksylitol. Jeśli chodzi o wkładkę owocową, w sezonie stawiamy na naturalne, świeże owoce, jesienią i zimą możemy skorzystać z mrożonek, latem sami możemy pomrozić świeże sztuki, a także zawekować je, lub przyrządzić pyszne domowe konfitury.
W pojedynku na bazę - masa budyniowa vs serek mascarpone wygrywa bezkonkurencyjnie masa budyniowa, punktacja na 100g przedstawia się następująco: masa budyniowa: 101 kcal - serek mascarpone: 186 kcal. Możemy oszczędzić sporo kalorii w tym m.in. sporo tłuszczu wybierając masę budyniową. Należy jednak pamiętać, aby nie przygotowywać jej na tłustym mleku.
Najlepszy dodatek będzie stanowił jogurt naturalny z miodem lub np. łyżeczką niskosłodzonych, ulubionych powideł/ dżemu
DESERY:
Porcja: 100 g
Deser truskawkowy: 100 kcal
Deser truskawkowy z bitą śmietaną: 178 kcal
Deser truskawkowy z jogurtem: 120 kcal
Sojowy deser truskawkowy: 65 kcal
CIASTA:
Porcja: 50 g
Ciasto drożdżowe: 145 kcal
Biszkopt: 131 kcal
Biszkopty lady fingers: 190 kcal
Tarta z truskawkami: 180 kcal
Mięso, ryba czy warzywa z grilla? Z keczupem czy sosem czosnkowym?
Z potraw przyrządzanych na grillu najlepiej wybrać warzywa z grilla. Mięso i ryby przygotowywane na grillu węglowym nie są najzdrowszym daniem z uwagi na wydzielające się toksyczne związki, które łączą się z potrawą. Raz na jakiś czas, podczas grilla z przyjaciółmi można sobie pozwolić na porcję tak przyrządzonego mięsa lub ryby, ale nie należy przesadzać ani z częstotliwością ani ilością takich potraw. To samo dotyczy pieczywa, nie powinniśmy zbyt często sięgać po grillowany chleb czy bagietkę. Unikajmy smarowideł (masła, a także gotowych sosów), takie połączenia stanowią bombę kaloryczną, mają bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i dużo cholesterolu.
Spośród sosów gotowych nie polecam żadnego. Warto natomiast zastosować chrzan, musztardę, keczup również będzie niezłą alternatywą. Najlepiej jednak przygotować taki sos samodzielnie. Np: jogurt, szczypta soli, łyżeczka soku z cytryny, kilka kropel octu, pieprz ziołowy oraz ulubione przyprawy.
POTRAWY Z GRILLA:
Porcja: 100 g
Boczek wieprzowy: 498 kcal
Karkówka wieprzowy: 410 kcal
Pierś z kurczaka: 105 kcal
Udo z kurczaka: 158 kcal
Ryba: 80 - 140 kcal
Warzywa: porcja 100 g:
Bakłażan: 22 kcal
Cukinia: 15 kcal
Marchew: 27 kcal
Ziemniaki: 69 kcal
Pieczywo: porcja: 100 g
Bagietka: 215 kcal
Bagietka z masłem czosnkowym: 320 kcal
Kawa mrożona z mlekiem, bitą śmietaną, syropem?
Samodzielnie możemy przygotować taki napój na bazie przedłużonego espresso, czyli tzw. małej-czarnej z dodatkiem przegotowanej, ale
wystudzonej wody oraz alternatywnie mleka koziego lub alternatywnie sojowego, dzięki czemu kawa będzie mniej kaloryczna, a co najważniejsze
zmniejszymy dzięki temu zwartość tłuszczu w naszym napoju.
KAWA MROŻONA:
Porcja: 200 ml
Kawa mrożona z mlekiem krowim 2%, bez dodatków: ok. 250 kcal
Kawa mrożona z mlekiem krowim 2%, z bitą śmietaną: 330 kcal
Artykuł przygotowała Barbara Baranowska, Twój Osobisty Trener Wellness