Sałatka grecka na wykałaczkach
Nie tylko dobrze smakuje, ale jest też mało kaloryczna, bo warzywa nabite na wykałaczki nie pływają w dressingu. Wybieraj oryginalną grecką fetą (dostaniesz ją w większości sklepów), która składa się z mleka owczego i koziego, a one mają więcej wapnia niż mleko krowie.
Sposób wykonania:
Porwij sałatę masłową, pokrój w dużą kostkę ogórka świeżego, cebulę czerwoną i ser feta. Nabijaj warzywa i ser na wykałaczkę. Jako dip przygotuj sos tzatziki. Zetrzyj na tarce ogórka świeżego i odciśnij z niego wodę. Wymieszaj go z kubeczkiem jogurtu naturalnego i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
Rukiew z rzodkiewką
Fot. Arkadiusz Ścichocki/Agencja GazetaRukiew to źródło beta karotenu i witaminy K, C, A i E, te antyoksydanty chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem, czyli m.in. walczą ze zmarszczkami.
Wymieszaj rukiew wodną z pokrojoną w plasterki rzodkiewką i ugotowanym na twardo jajkiem. Dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Dodaj przekrojone na połówki pomidorki cherry. Sałata świetnie smakuje z sosem vinegret na bazie białego wina.
Sałata z pieczonymi burakami
Fot. M&K Duklas / duklas.plBuraki zawierają zdrowe antocyjany, kwas foliowy i pierwiastki mineralne. Dzięki temu polecane są przy anemii, działają pozytywnie na układ krwionośny. Najzdrowsze są właśnie pieczone, zaraz po soku z nich wyciśniętym.
Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Włóż je piekarnika nagrzanego do 180C na godzinę. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Następnie buraki pokrój w sporą kostkę. Wymieszaj je z mieszanką ulubionych sałat. Dodaj porwaną mozarellę i awokado. Całość polej dressingiem z musztady, miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Możesz posypać sałatę ziarenkami granatu, ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub orzechami włoskimi.
Wołowina z truskawkami
shutterstockUnikasz wołowiny, bo wydaje ci się, że jest tucząca?To błąd! Wołowina jest polecana osobom na diecie i ćwiczącym, ze względu na wysokiej jakości białko i sporą ilość żelaza. Wybieraj chudą wołowinę ze sprawdzonego źródła.
2 steki z polędwicy wołowej grilluj przez około 7 minut (w zależności od ich grubości i od poziomu wysmażenia jaki lubisz). Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj mieszankę sałat z pokrojnymi na plastry truskawkami i płatkami parmezanu. Dodaj pokrojone w paseczki steki. Całość polej octem balsamicznym i oliwą z oliwek.