myfitness.pl
Szczupłą talię także trzeba wyćwiczyć! Trenerka radzi, jak najszybciej ją ukształtować.
Niski indeks glikemiczny na płaski brzuch
Tkanka tłuszczowa w okolicy brzucha gromadzi się, kiedy w diecie jest dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) . Jest to wskaźnik, według którego klasyfikowane są produkty spożywcze zawierające węglowodany np. produkty zbożowe, owoce, warzywa, słodycze, w zależności od tego jak zmienia się poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.
Wysoki IG ma: białe pieczywo, daktyle, arbuzy, bób, paluszki, popcorn, frytki, napoje słodzone.
Najniższy IG ma: większość owoców i warzyw, pieczywo razowe , kasza jęczmienna, soczewica, soja, mleko oraz makaron pełnoziarnisty .
Warto pamiętać, iż poziom IG potrawy zależy nie tylko od zawartości białka, tłuszczu czy węglowodanów, ponieważ równie ważny jest sposób przyrządzenia dania. Marchewka na surowo ma niski IG, a gotowana już bardzo wysoki. Istotny jest także stopień dojrzałości produktu, a nawet temperatura spożywanego posiłku.
Eliminując z naszego menu potrawy i produkty spożywcze o wysokim IG sprawiamy, iż tkanka tłuszczowa na brzuchu nie będzie przyrastać, natomiast wzbogacając naszą dietę produktami o wysokiej zawartości wapnia przyspieszymy jej redukcję. Dlatego zjedź więcej jogurtów naturalnych , kefirów, maślanki, mleka, napojów sojowych wzbogacanych wapniem, a także - w rozsądnych ilościach - serów żółtych.
Chcesz mieć płaski brzuch ? Postaw na dietę lekkostrawną!
Kolejnym powodem, dla którego nasz brzuch nie wygląda tak, jakbyśmy sobie tego życzyły może być bardziej prozaiczny i tym samym łatwiejszy do neutralizacji. Wzdęcia - problem wielu osób - których przyczyna najczęściej leży po stronie nieodpowiedniej, ciężkostrawnej diety. Powodem wzdęć są procesy fermentacyjne zachodzące w jelitach w sposób nieprawidłowy, aby ich uniknąć należy ograniczać następujące produkty: słodkie owoce, słodycze, mleko, napoje gazowane, soki owocowe, słodziki sorbitolowe. Dieta lekkostrawna to dieta, w której miejsce warzyw kapustnych, nasion roślin strączkowych, dań smażonych, zastępujemy np. mięsem gotowanym lub pieczonym, duszonymi owocami, chlebem typu graham.
Artykuł powstał we współpracy z Anetą Łańcuchowską z Poradni Dietetycznej "hälsa" ( www.halsa.pl )