Awokado - świetne źródło błonnika
W awokado tkwi niesamowita moc. Dostarcza tłuszczów z grupy Omega-9 (kwas oleinowy, ten sam co w oliwie z oliwek). Jest świetnym źródłem błonnika, steroli i antyoksydantów. Znajdziesz tu m.in. potężny beta-sitosterol, luteinę, kryptoksantynę.
Po zmiksowaniu z kakao otrzymasz obłędnie maślany, czekoladowy krem, który doprowadzi twoje kubki smakowe do szaleństwa. Dodatek odżywki białkowej i garści owoców jagodowych będzie ukoronowaniem tego deseru zarówno pod względem smaku, jak i składu.
opcja 1 - polecana po pełnym posiłku lub do posiłku zawierającego białko
Składniki:
dojrzałe awokado
2 łyżki prawdziwego kakao
stewia / erythrytol do smaku
opcja 2: szybki posiłek w każdym czasie (np. na śniadanie przed treningiem)
Składniki:
dojrzałe awokado
2 łyżki prawdziwego kakao
stewia / erythrytol do smaku
30 g odżywki białkowej naturalnej, waniliowej lub czekoladowej
opcja 3: w każdym czasie, najlepiej sprawdzi się w dni treningowe (np. potreningowa kolacja)
pół dojrzałego awokado
2 łyżki prawdziwego kakao
30 g odżywki białkowej naturalnej, waniliowej lub czekoladowej
średni banan
Dodatkowo do każdej opcji:
- posiekane migdały / płatki migdałów albo ulubione orzechy i pestki
- truskawki, jagody, aronia lub inne owoce jagodowe (również mrożone)
Przygotowanie:
Wydrążony z awokado miąższ zmiksuj z pozostałymi składnikami. W tym momencie możesz zakończyć przygotowania lub wzbogacić deser o dodatki. Jeśli używasz mrożonych owoców, podgrzej je z odrobiną wody. Przełóż warstwy puddingu owocami i orzechami.
Średnia wartość odżywcza bez dodatków:
opcja 1: 206 kcal, B - 4 g, T - 17 g, W - 12 g (błonnik - 3,5 g)
opcja 2: 334 kcal, B - 29 g, T - 19 g, W - 12 g (błonnik - 3,5 g)
opcja 3: 424 kcal, B - 30 g, T - 12 g, W - 35 g (błonnik - 5 g)
Artykuł pochodzi ze strony www.sztukazywienia.com