Badania Julii Boehm z Harvard School of Public Health wykazują związek między optymizmem a poziomem karotenoidów w organizmie. Karotenoidy to antyoksydanty, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale mogą również działać jak "środek" antystresowy.
Z analiz naukowców wynika, że osoby optymistyczne i pozytywnie nastawione do życia miały o 13 proc. wyższy poziom stężenia karotenoidów we krwi, niż osoby pesymistyczne. Naukowcy wierzą, że większe spożycie warzyw i owoców spowoduje wzrost karotenoidów we krwi, a tym samym przełoży się na wzrost optymizmu.
"Sądzę, że jesteśmy blisko bardzo ważnego odkrycia" - przyznaje profesor Andrew Oswald. "Co prawda nie wiemy jeszcze dokładnie, jaki jest związek między ilością spożywanych warzyw i owoców, a optymizmem. Wiemy, że warzywa i owoce mają duże stężenie antyoksydantów, wiemy jak istotnie wpływają na ciało, jednak wciąż tajemnicą pozostaje ich wpływ na umysł. Jestem pewien, że wyniki dalszych badań będą przełomowe" - dodaje naukowiec.
Źródło: PAP Life