Fast foody - jakie wybierać? Ile mają kalorii? Jak jeść ich mniej?
Dietetyczny kurczak w panierce
fot. ShutterstockUwielbiasz smażonego kurczaka w chrupiącej panierce? Nie musisz z tego rezygnować! Namocz kawałki kurczaka w maślance, dzięki temu będą miękkie. Odsącz i posmaruj przyprawami. Możesz użyć gotowej mieszanki do kurczaka (jeśli nie zawiera glutaminianu sodu) lub słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, curry, imbiru, czosnku i odrobiny soli. Następnie zamocz kurczaka w białku jajka i obtocz w zmielonych otrębach, ziarnach sezamu i płatkach migdałowych. Smaż kurczaka na łyżce oleju rzepakowego na patelni teflonowej, lub włóż go do naczynia żaroodpornego i włóż na 15 minut do gorącego piekarnika.
Dietetyczne mocno czekoladowe brownie
Fot.M.KlabanTo twój numer jeden na liście ulubionych słodyczy? Są naprawdę pyszne, ale też kaloryczne, a przygotowane w restauracjach typu fast food także niezdrowe. Dlatego naucz się przygotowywać własną, dietetyczną wersję brownie. Wymieszaj szklankę pełnoziarnistej mąki, 2 jajka, 2 szklanki drobno startej dynii, marchwii lub cukinii, pół szklanki kakao, 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej, dopraw cynamonem, kardamonem lub jeśli chcesz otrzymać pikantną wersję - szczyptą cayenne lub łyżeczką imbiru. Posłódź ulubionym naturalnym słodzikiem (stewia, syrop z agawy, ksylitol). Dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste, wlej trochę mleka lub naparu kawy. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 C przez około 30 minut (sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe). Smacznego!
Dietetyczne calzone
shutterstockNa widok gorącego calzone z ciągnącym się serem cieknie ci ślinka? Żeby nie pozbawiać się całkowicie tej przyjemności zrób calzone w wersji "light". Zamiast zwykłej mąki, dodaj do ciasta mąkę pełnoziarnistą. Zastąp tłuste wędliny takie, jak salami i boczek pieczonym mięsem z indyka lub chudą wołowiną. Dodaj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się pomidory (przed dodaniem usuń gniazda nasienne), papryka, brokuły, jarmuż, cieciorka i soczewica. Włóż też kilka plasterków sera. Wybierz mozzarellę lub dobrej jakości ser żółty, np. cheddar.
Pieczone ziemniaki
Fot. BBSMyślisz, że ziemniaki tuczą? Tylko, jeśli je usmażysz lub polejesz tłustym sosem. Upieczony bez tłuszczu ziemniak (albo z odrobiną oliwy z oliwek) ma około 60 kcal, ugotowany - około 80 kcal. Poza tym ziemniaki mają sporo witaminy C (12 mg w średnim ziemniaku), błonnik i potas, który reguluje ciśnienie krwi. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, poczekaj aż ostygnął i przekrój wzdłuż. Delikatnie wyjmij miąższ, przełóż go do miseczki i wymieszaj z brokułami lub świeżym szpinakiem i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Możesz także nafaszerować go serkiem wiejskim ze szczypiorkiem i udekorować ulubionymi ziołami. Wstaw na 5 minut do piekarnika i włącz opcję grill.
Dietetyczna pizza
Fot. Stefan Romanik / Agencja GazetaPizza to chyba ulubione danie łasuchów. Pewnie dlatego powstało tyle dietetycznych wersji tego dania. Zamiast grubego spodu z mąki pszennej, użyj ciasta pełnoziarnistego (jak do calzone), tortilli lub ciasta z płatków owsianych, otrębów, jajka, kefiru i proszku do pieczenia. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym własnej roboty (będziesz miała pewność, że nie ma tony soli i cukru). Wystarczy wymieszać pomidory pellati z oregano, czosnkiem, pieprzem i szczyptą soli. Na wierzch połóż warzywa grillowane i ricottę. Jeśli lubisz pizzę z mięsem - sprawdzi się mielona chuda wołowina lub grillowany indyk, oliwki i np. bakłażan.
Odwrócona lasagne
shutterstockMięsna lasagne to bardzo ciężkie i kaloryczne danie. Sos beszamelowy, ser, pszenne płaty makaronu szybko idą w boczki! Dlatego zrób odwróconą lasagne. Może nie wygląda jak twoje ulubione danie, ale smakuje bardzo podobnie. Z chudej wołowiny (wybierz wersję "light") zrób szybki sos, dodając do niej pomidory z puszki, czosnek, sól, pieprz i oregano. Sos nałóż na pełnoziarnisty makaron i udekoruj porwaną mozzarellą.
Dietetyczna szarlotka
FOT. BBSSzarlotka sama w sobie nie jest kaloryczna, zwłaszcza jeśli ma cienkie ciasto i sporo jabłek. Unikaj kupowania gotowych szarlotek, a także zamawiania ich na deser w popularnych restauracja fast food. Dostaniesz porcję ciasta oblaną bitą śmietaną, karmelem i lodami, a taki deser potrafi mieć tyle samo kalorii, ile zjedzony chwilę wcześniej obiad. Szarlotkę łatwo i szybko zrobisz sama. Spód zrób z mielonych otrębów pszennych wymieszanych z łyżką oleju kokosowego lub masła, sodą i syropem z agawy lub miodem. Wyłóż na niego kilogram pokrojonych na kawałki jabłek, usmażonych z cynamonem. Wierzch możesz posypać resztką otrębów. Piecz około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
Hamburger
Fot. Tata StudioKiedy poznasz ten przepis, już zawsze będziesz unikała ogromnych, tłustych hamburgerów i cheeseburgerów. Jedyna rzecz, z której musisz zrezygnować, to pszenna bułka. Zastąp ją bułką razową z ziarnami. Obiecujemy, że dodatki będą tak pyszne, że nawet nie poczujesz różnicy. Weź chudą mieloną wieprzowinę, wymieszaj ją z drobno posiekaną cebulką i korniszonem. Dopraw szczyptą soli i sporą ilością pieprzu. Uformuj cienki, okrągły kotlet. Połóż go na grillującą patelnię lub włóż go do piekarnika z opcją grill. Piecz, aż będzie ładnie złocisty. Włóż go w bułkę, dodaj cebulę, pomidor i liść sałaty. Hamburger zjedz z musztardą, keczupem (wybierz taki, który nie ma dodatku cukru lub zrób keczup sama) lub sosem czosnkowym (ząbek czosnku utrzyj z jogurtem naturalnym, dodaj suszoną bazylię). Jeśli szukasz bardziej nietypowego przepisu, mięso połóż na pastę z ciecierzycy i listek rukoli.