Składniki: 125 g mąki z pełnego przemiału, 5 łyżek płatków owsianych , 1/4 łyżeczki sody, płaska łyżeczka cynamonu, 6 łyżeczek niesolonego, miękkiego masła, 6 łyżeczek brązowego cukru, jajko, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 125 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady, 5 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich, 5 łyżek suszonych wiśni (mogą być też morele lub rodzynki)
Sposób przygotowania: Wymieszaj w misce suche składniki - mąkę, płatki, sodę i cynamon. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i wanilię i dalej miksuj. Wsyp suche składniki, dodaj czekoladę, orzechy i wiśnie. Wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Piecz około 10 minut, aż ciastka będą brązowe.
shutterstockSkładniki: 500 g obranych migdałów, 250 g cukru , 4 białka, pół łyżeczki soli, łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania: Migdały i cukier zblenduj na gładką masę. Przełóż do dużej miski. Ubij na sztywno białka z solą i delikatnie przełóż je do migdałów. Dodaj wanilię i wymieszaj. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut, aż będą złote.
Fot. ShutterstockSkładniki: 180 g mąki tortowej, 180 g mąki z pełnego przemiału, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżki niesolonego, miękkiego masła, 125 g drobnego cukru, 2 białka, łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania: Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól . Masło zmiksuj z cukrem na gładką, puszystą masę, dodaj białka i wanilię. Po trochu dosypuj suche składniki i miksuj, aż się połączą. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Wyjmij ciasto, poczekaj aż trochę się ogrzeje i rozwałkuj je na grubość około pół centymetra. Wycinaj ciasteczka, układaj je na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 5 do 8 minut. Możesz udekorować ciasteczka karmelizowaną skórką pomarańczową.
shutterstockKokosowe makaroniki (52 kalorie jedno)
Składniki: 10 białek, 500 g wiórek kokosowych, 500 g płatków owsianych błyskawicznych, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 180 g cukru, szczypta soli, 2 łyżki drobno posiekanej gorzkiej czekolady, łyżka niesolonego masła
Sposób przygotowania: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, oprócz czekolady i masła. Nakładaj makaroniki łyżeczką na papier do pieczenia. Piecz je w temperaturze 150 stopni C, aż nabiorą złotego koloru (około 12 minut). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masłem. Udekoruj nią ostygnięte makaroniki.
Fot. MARCIN URBAN