5 przepisów na świąteczne ciasteczka do 100 kcal

Migdałowe, kokosowe, czekoladowe... nie daj się zwieść niepozornym rozmiarom tych ciasteczek, bo potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Dlatego zobacz, jak przygotować je w dietetycznej wersji.

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe (100 kalorii jedno)

Składniki: 125 g mąki z pełnego przemiału, 5 łyżek płatków owsianych , 1/4 łyżeczki sody, płaska łyżeczka cynamonu, 6 łyżeczek niesolonego, miękkiego masła, 6 łyżeczek brązowego cukru, jajko, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 125 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady, 5 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich, 5 łyżek suszonych wiśni (mogą być też morele lub rodzynki)

Sposób przygotowania: Wymieszaj w misce suche składniki - mąkę, płatki, sodę i cynamon. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i wanilię i dalej miksuj. Wsyp suche składniki, dodaj czekoladę, orzechy i wiśnie. Wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Piecz około 10 minut, aż ciastka będą brązowe.

shutterstock

Włoskie ciasteczka migdałowe (88 kalorii jedno)

Składniki: 500 g obranych migdałów, 250 g cukru , 4 białka, pół łyżeczki soli, łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania: Migdały i cukier zblenduj na gładką masę. Przełóż do dużej miski. Ubij na sztywno białka z solą i delikatnie przełóż je do migdałów. Dodaj wanilię i wymieszaj. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut, aż będą złote.

Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Gwiazdki (38 kalorii jedno)

Składniki: 180 g mąki tortowej, 180 g mąki z pełnego przemiału, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżki niesolonego, miękkiego masła, 125 g drobnego cukru, 2 białka, łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania: Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól . Masło zmiksuj z cukrem na gładką, puszystą masę, dodaj białka i wanilię. Po trochu dosypuj suche składniki i miksuj, aż się połączą. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Wyjmij ciasto, poczekaj aż trochę się ogrzeje i rozwałkuj je na grubość około pół centymetra. Wycinaj ciasteczka, układaj je na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 5 do 8 minut. Możesz udekorować ciasteczka karmelizowaną skórką pomarańczową.

Ciastka z masłem orzechowym
shutterstock

Kokosowe makaroniki (52 kalorie jedno)

Składniki: 10 białek, 500 g wiórek kokosowych, 500 g płatków owsianych błyskawicznych, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 180 g cukru, szczypta soli, 2 łyżki drobno posiekanej gorzkiej czekolady, łyżka niesolonego masła

Sposób przygotowania: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, oprócz czekolady i masła. Nakładaj makaroniki łyżeczką na papier do pieczenia. Piecz je w temperaturze 150 stopni C, aż nabiorą złotego koloru (około 12 minut). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masłem. Udekoruj nią ostygnięte makaroniki.

Ciasteczka serowe
Ciasteczka serowe Fot. MARCIN URBAN
Fot. MARCIN URBAN
 
Więcej o: