Placuszki owsiane z kiwi i jogurtem naturalnym
Składniki:
3 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
1 czubata łyżka serka homogenizowanego 0% / ew. gęstego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kiwi
1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie: Wymieszać otręby, jajko, serek homo i proszek do pieczenia. Rozgrzać patelnie teflonową. Placuszki smażyć na rozgrzanym teflonie ok 2-3 min. z każdej strony (aż do zarumienienia). Kiwi pokroić w plastry. Gotowe placuszki układać po 2-3 w "wieżyczki" i przełożyć je jogurtem naturalnym z plasterkami kiwi.
Moim ulubionym pomysłem na zdrowe śniadanie jest przygotowanie pysznego koktajlu.
Składniki
- kilka łyżek otrębów owsianych (czasami zastępuję je pełnoziarnistymi płatkami),
- 1/2 łyżki miodu
- jogurt naturalny (często odtłuszczony)
- pozostałe składniki dobieram w zależności od tego, co mam akurat w lodówce i na co mam ochotę, np:
* banan + łyżeczka kakao
* jabłko + cynamon
* maliny
* nektarynki
* coś innego, co akurat przyjdzie mi do głowy :)
Wszystkie składniki mieszam (blenduję) ze sobą i już po chwili mam pożywny posiłek, zawierający wszystko, czego potrzebuje od rana mój organizm: węglowodany, białko i witaminy zawarte w owocach. Koktajl jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny, bo mogę dodać do niego to, na co aktualnie mam ochotę. Jego dodatkową zaletą jest to, że nigdy się nie znudzi, bo zawsze można go dowolnie zmodyfikować :)
Nazywam się Wojciech Krawczyk i chciałbym w konkursie podzielić się tajemnicą mojego śniadania. Śniadania, które spożywam od 2 lat dzień w dzień nauczyłem się jeść za oceanem. A żeby zabić wszelkie stereotypy o niezdrowej kuchni, powiem, że przepis pochodzi właśnie z USA. Otóż...
Owsianka z bakaliami
Cały proces przygotowania zaczynam już wieczorem, bo nie ukrywam, że rano zawsze jestem w pośpiechu, a płatki jedzone na gorąco nie smakują jednak tak dobrze, jak te odrobinę chłodniejsze.
Składniki:
- 80g płatków owsianych
- 100ml mleka odtłuszczonego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- garść rodzynek
- szczypta cynamonu
- kilka orzechów włoskich
- opcjonalnie: latem garść jagód, przez resztę roku- ćwierć banana
Tak jak wspomniałem- płatki gotuję już wieczorem. Rano tylko podgrzewam garnek z płatkami z mlekiem przez 2 minuty, aby danie zrobiło się ciepłe (nie gorące). Już w trakcie podgrzewania dodaję po łyżce miodu i masła orzechowego. Zważywszy na konsystencję masła orzechowego warto poświęcić kilka sekund więcej na to, aby masło zostało równomiernie rozprowadzone. Następnie, po przelaniu masy do miski, dodaję pozostałe składniki, czyli pokrojone orzechy włoskie, rodzynki oraz odrobinę cynamonu na wierzchu.
Dla większych głodomorów wskazany jest jeszcze banan lub, w ramach możliwości, w miesiącach letnich owoce leśne, np. jagody.
Mogę zapewnić, że takie śniadanie jest wyjątkowo zdrowe, a przy tym krzepiące i dające kopa na najbliższe kilka godzin. A o walorach smakowych niech świadczy fakt, że jedząc je co dnia od 2 lat wcale mi się jeszcze nie znudziło.
Przesyłam przepis na moje zdrowe śniadanie... zwykle jem po porannym treningu
1 kubek jogurtu naturalnego
1 i 1/2 szk. różnych owoców ( w zależności od sezonu)
2 ciastka owsiane
PRZEPIS - CIASTA OWSIANE BEZ CUKRU
1 i 1/5 szk. płatki owsiane
1/5 szk. płatki owsiane żytnie
4 łyżki siemię lniane
2 banany
1 jabłko
garść rodzynek
garść żurawiny
garść ziaren słonecznika
garść rozdrobnionych orzechów np. włoskich lub nerkowca
1 łyżka jogurtu naturalnego
Banany rozgniatamy widelcem na papkę, jabłko kroimy w kostkę na niewielkiej ilości wody w garnuszku podgrzewamy doprowadzając do konsystencji musu
Łączymy rozgniecione banany, mus jabłkowy, jogurt i resztę składników - płatki, siemię lniane, suszone owoce, orzechy
Mieszamy do połączenia się masy, formujemy w małe 'sznycelki' tak 1 i 1/2 wielkości łyżki - nakładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem
Czas pieczenia 20 - 25 min. w temp. 180stopni C
Ciastka długo utrzymują świeżość więc starczają na dłużej... robi się je szybko bez rozsypywania mąki po kuchni :D
2 niewielkie kromki chleba - razowy żytni bez drożdży (łącznie ok. 50-60g)
2 jajka
60-70 g plasterków łososia wędzonego na zimno
2-3 łyżki mleka ok. 1,5% - 2%
pomidor
kawałki papryki
szczypiorek lub cebulka dymka
Kromki chlebka kroimy w niewielką kostkę - wrzucamy na patelnię. Delikatnie podgrzewamy bez tłuszczu lub jak kto woli na kropelce oliwy.
Jajka rozbijamy do szklanki, rozbełtujemy. Do jajek dodajemy 2-3 łyżki mleka. Mieszamy masę jajeczną.
Na patelnie z chlebem wylewamy jajka, układamy plasterki łososia i posypujemy obficie szczypiorkiem. Nie solimy, gdyż łosoś sam w sobie jest dostatecznie słony.
Przykrywamy pokrywką.
Podgrzewamy aż do momentu ścięcia się jajek.
Obok układamy ćwiartki pomidora i kilka 'paseczków' świeżej papryki.
I gotowe! Pyszne, proste i pożywne śniadanie!