Co jeść jesienią, by wrócić do formy, po letnim obżarstwie na urlopie (nie uwierzymy, że nie były grane lody, zimne piwko i inne przysmaki)? O tym, co jeść, by korzystać z dobrodziejstw natury, jakie mamy jesienią, a jednocześnie dbać o sylwetkę, rozmawiamy z Anetą Łańcuchowską, Specjalistką do Spraw Żywienia z Poradni Dietetycznej halsa .
- Nasz sposób odżywiania się jesienią nie powinien specjalnie różnić się od całorocznego. W diecie nie może zabraknąć pełnoziarnistych przetworów zbożowych, nasion, roślin strączkowych, owoców i warzyw, chudego nabiału, a także ryb. Składniki pokarmowe szczególnie istotne dla właściwej pracy układu immunologicznego, a więc chroniące nas przed przeziębieniami, to witamina D oraz cynk. Witaminę D znajdziemy przede wszystkim w rybach, natomiast cynk występuje w orzechach, nasionach, pełnych ziarnach zbóż i owocach morza.
- Dobrze skomponowana dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach, dlatego jeżeli w naszym jadłospisie niczego nie brakuje, nie ma potrzeby zażywania preparatów witaminowo-mineralnych ani pozostałych suplementów diety. Wyjątkiem są wegetarianie oraz pozostałe osoby nie jadające ryb.
Takie osoby powinny w okresie jesienno-zimowym rozważyć suplementację witaminy D. Jesienią rzadziej wystawiamy skórę na działanie promieni słonecznych, które są niezbędne aby organizm mógł tę witaminę wytwarzać samodzielnie, dlatego musimy dostarczać ją z dietą, a ryby są głównym jej źródłem.