Autorka bloga Oneginetatopa podaje przepis na pyszne danie...
Lubię tajską kuchnię, ta proponowana przez Kim'a Hom jest do tego łatwa w przygotowaniu w europejskiej kuchni. Owszem na początku trzeba zgromadzić zapas sosów, past, mrożonych liści itp. ale za to potem wszystko szybko się przygotowuje. Gaen phed gai to czerwone curry z kurczaka, gotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Jeżeli podamy je z ryżem gotowanym w mleku kokosowym to otrzymamy "recovery food" czyli idealne danie na regenerację.
. 500g udek z kurczaka bez kości i skóry (można sobie ułatwić i kupić już tak przygotowane),
. 2 łodygi trawy cytynowej,
. 1 ? łyżki oleju słonecznikowego,
. ? łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry (w przepisie oryginalnym było 2 - 3 łyżeczek ale pasta bywa bardzo pikantna i zabijała smak reszty składników dania),
. 300g małych ziemniaków - bardzo starannie szczoteczką umytych,
. 3 łyżki szalotek pokrojonych w plasterki,
. 3 łyżki posiekanego czosnku,
. 1 łyżka posiekanego imbiru (obranego z skóry),
. 1 łyżka sosu rybnego (nam pla),
. 4 liście kafiru (można zastąpić startą skórką z limonki),
. 2 łyżeczki cukru,
. 1 łyżeczka soli,
. puszka mleka kokosowego,
. tajska kolendra (dużo do posypania),
. 50g rozgniecionych prażonych fistaszków (kupujemy niesolone orzeszki ziemne, prażymy i rozgniatamy),
. 1 duże świeże chili pocięte na paseczki.
Pokroić kurczaka na kawałki 2,5cm, posiekać drobno trawę cytrynową (tylko białe części). Rozgrzać dużą patelnią, smażyć pastę curry przez około 2 minuty. Wrzucić kurczaki i ziemniaki wymieszać w paście. Dodać trawę cytrynową, szalotkę, czosnek, imbir, kafir, sos rybny, cukier i sól. Smażyć przez około 1 minutę. Następnie wlać mleko kokosowe i 3 łyżki wody. Zmniejszyć ogień. Dusić przez 15 minut. Sprawdzić czy ziemniaki i kurczak są już gotowe. Z reguły zajmuje to około 30 do 40 minut. Podawać z ryżem posypać kolendrą, orzeszkami i chili.
Smacznego!