Zdrowe przekąski - brzmi, jak ciepły śnieg? Nie martw się - to nie będzie lekcja polskiego na temat oksymoronów. Coś takiego jak "zdrowa przekąska" istnieje. Przywykliśmy do tego, że zwykle między posiłkami sięga się po produkty, które niekoniecznie są zdrowe i mogą zaszkodzić naszej sylwetce: chipsy, ciastka, cukierki, paluszki, solone orzeszki. Jeśli jednak między posiłkami odczujesz głód, nie stanie się nic złego, gdy sięgniesz po przekąskę. Ważne, by robić to świadomie i sięgać po zdrowe produkty.
Często sugerujemy się taką zasadą: "Oby nie było zbyt tłusto!". Błąd! Owszem, unikajmy frytek smażonych na oleju czy francuskich wypieków, jeśli dbamy o zdrowie i sylwetkę, jednak nie każdy tłuszcz jest zły.
Naturalne, nieprzetworzone produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe będą smaczne, zdrowe i zaspokoją nasz głód. Mam tutaj na myśli:
- garść migdałów, orzechów włoskich czy orzechów brazylijskich,
- domowej roboty hummus, który możesz zjeść w towarzystwie świeżych warzyw jako smaczny dip,
- prażone pestki słonecznika czy dyni,
Unikaj gotowych przekąsek, przyrządzaj je sam. Zamiast słodkiego jogurtu, sięgnij po naturalny i dodaj do niego garść malin czy jeżyn. Nie kupuj gotowych batonów musli, tylko zrób je sam w domu - znajdziesz mnóstwo przepisów, które pozwolą ci na przygotowanie wariantów na miodzie, na maśle orzechowym czy nawet z białkiem serwatkowym, które będą idealne dla osób aktywnych.
- Ciasteczka owsiane (najlepiej, jeśli sam je upieczesz, ale możesz też kupić w sklepie ze zdrową żywnością) z organicznym masłem orzechowym lub twarogiem,
- Hummus z warzywami,
- Garść owoców oraz nieposolonych, świeżych orzechów czy migdałów,
- Pasta jajeczna lub rybna, którą też możesz zjeść w towarzystwie warzyw,
- Jajko z kawiorem,
Smacznego!
-