Krótko i na temat: chrom rzeczywiście może pomóc, jeśli na co dzień masz ogromną ochotę na słodycze. Jest to minerał, którego potrzebujemy w śladowych ilościach, jednak jego obecność ma ścisły związek z przemianą materii i wszystkim co kręci się wokół tematu: cukier!
- Chrom sprawia, że nasze ciało jest bardziej wrażliwe na insulinę. Dzięki niemu łatwiej jest pobrać glukozę i dostarczyć ją do komórek - mówi trener osobisty Greg Smith. - Co ciekawe: liczne badania potwierdzają, że osoby, które na co dzień spożywają sporo produktów takich jak: białe pieczywo, ciastka, batony oraz mało czasu poświęcają na aktywność fizyczną, zaczynają mieć niedobory chromu. To brzmi jak paradoks: chromu zaczyna nam brakować wtedy, gdy potrzebujemy go najbardziej - wyjaśnia.
Co zatem jeść, żeby utrzymać chrom na odpowiednim poziomie i nie faszerować się zbyt dużą ilością wariantu "w tabletkach"?
- Polecam owoce morza - w szczególności ostrygi, zieloną paprykę, kurczaka i jabłka - mówi trener.
WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .