Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.III

Co zrobić, żeby na hasło: "Jemy ryby" zareagować uśmiechem na twarzy? Wyszukać dobry przepis. Wiadomo, ryby to samo zdrowie, ale niestety nie każdy za nimi szaleje. Dlatego zwróciliśmy się o pomoc do dietetyka, który podpowiada jak je przygotować, by były smaczne i zdrowe. Dziś trzecia część przepisów!

Anna Krawcewicz-Baran z gabinetu lekarskiego Nasze Serce , dzieli się przepisami, które poleca swoim pacjentom, a także sama chętnie przygotowuje w domu.

Flądra z ciepłym winegretem

Składniki:

4 flądry

20 dag. fasolki szparagowej

1 por

1 cytryna

1 limonka

kilka różyczek brokułów

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą w dół i grillować ok. 4 minut/nie obracać. W rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz, podsmażyć por, dodać brokuły , fasolkę, i wlać sok z cytryny. Ciepłe warzywa ułożyć na talerzach, na wierzchu położyć flądrę i polać ciepłym cytrynowym winegretem. Przed podaniem posypać pieprzem. Podawać z kawałkami limonki.

Ryba zapiekana na szpinaku

Składniki:

2-4 filety z ryby

opakowanie mrożonego szpinaku

6 plastrów żółtego sera

2 pomidory

czosnek

2 łyżki masła

sól

tymianek

Sposób wykonania:

Szpinak ugotować po czym dodać do niego masło i doprawić do smaku solą oraz czosnkiem. Następnie przełożyć szpinak do naczynia żaroodpornego, na nim układamy filety oprószone solą oraz tymiankiem. Na rybie układamy pomidory pokrojone w plastry i całość posypujemy startym serem oraz tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut.

Dzwonka łososia zapiekane z serem

Składniki:

4 dzwonka łososia

5 dag żółtego sera

jajko

2-3 łyżki mleka

1 łyżka masła

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Ser zetrzeć na tarce po czym dodać do niego jajko oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.Zaleć je masą serowo-jajeczną i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Szaszłyki z mintaja

Składniki:

40 dag filetów z mintaja

2 cebule

20 dag pieczarek (najlepiej małe)

1 czerwona lub żółta papryka

1 mała cukinia

przyprawa po grilla

Wykonanie:

Filety pokroić na nieduże kawałki. Pieczarki obmyć i obrać. Paprykę oczyścić z nasionek i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na talarki cukinie umyć i pokroić na małe porcje. Na patyczki grillowe nakłuwamy po kolei mintaja, pieczarki, cebulę, paprykę i cukinię. Całość posypujemy przyprawą do grilla i kładziemy na ruszt. Smażymy z każdej strony, aby rybka się upiekła.

Miecznik pieczony z oliwkami

Składniki:

1 szklanka sycylijskich zielonych oliwek

oliwa z oliwek

2 steki z miecznika

sól

pieprz

pół cytryny

Sposób wykonania:

Rybę oprószyć solą oraz pieprzem po czym zarumienić ją na rozgrzanej oliwę, wówczas dodać do niej rozłupane oliwki i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8 minut. Przed podaniem skąpic rybę oliwą i udekorować cytryną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.