Anna Krawcewicz-Baran z gabinetu lekarskiego Nasze Serce , dzieli się przepisami, które poleca swoim pacjentom, a także sama chętnie przygotowuje w domu.
Flądra z ciepłym winegretem
Składniki:
4 flądry
20 dag. fasolki szparagowej
1 por
1 cytryna
1 limonka
kilka różyczek brokułów
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą w dół i grillować ok. 4 minut/nie obracać. W rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz, podsmażyć por, dodać brokuły , fasolkę, i wlać sok z cytryny. Ciepłe warzywa ułożyć na talerzach, na wierzchu położyć flądrę i polać ciepłym cytrynowym winegretem. Przed podaniem posypać pieprzem. Podawać z kawałkami limonki.
Składniki:
2-4 filety z ryby
opakowanie mrożonego szpinaku
6 plastrów żółtego sera
2 pomidory
czosnek
2 łyżki masła
sól
tymianek
Szpinak ugotować po czym dodać do niego masło i doprawić do smaku solą oraz czosnkiem. Następnie przełożyć szpinak do naczynia żaroodpornego, na nim układamy filety oprószone solą oraz tymiankiem. Na rybie układamy pomidory pokrojone w plastry i całość posypujemy startym serem oraz tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut.
Składniki:
4 dzwonka łososia
5 dag żółtego sera
2-3 łyżki mleka
1 łyżka masła
sól
pieprz
Ser zetrzeć na tarce po czym dodać do niego jajko oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.Zaleć je masą serowo-jajeczną i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Składniki:
40 dag filetów z mintaja
2 cebule
20 dag pieczarek (najlepiej małe)
1 czerwona lub żółta papryka
1 mała cukinia
przyprawa po grilla
Filety pokroić na nieduże kawałki. Pieczarki obmyć i obrać. Paprykę oczyścić z nasionek i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na talarki cukinie umyć i pokroić na małe porcje. Na patyczki grillowe nakłuwamy po kolei mintaja, pieczarki, cebulę, paprykę i cukinię. Całość posypujemy przyprawą do grilla i kładziemy na ruszt. Smażymy z każdej strony, aby rybka się upiekła.
Składniki:
1 szklanka sycylijskich zielonych oliwek
2 steki z miecznika
sól
pieprz
pół cytryny
Rybę oprószyć solą oraz pieprzem po czym zarumienić ją na rozgrzanej oliwę, wówczas dodać do niej rozłupane oliwki i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8 minut. Przed podaniem skąpic rybę oliwą i udekorować cytryną.