Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.II

- Jedz więcej ryb! łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W końcu nie każdy za nimi przepada, a są zdrowe i szkoda byłoby z nich rezygnować, jeśli zależy nam na dobrej kondycji i sylwetce. Dlatego zwróciliśmy się o pomoc do dietetyka, który podpowiada jak je przygotować, by były smaczne i zdrowe. Dziś druga część przepisów!

Anna Krawcewicz-Baran z gabinetu lekarskiego Nasze Serce , dzieli się przepisami, które poleca swoim pacjentom, a także sama chętnie przygotowuje w domu.

Łosoś z musztardą

Składniki:

250 g wędzonego łososia

200 g rzodkiewek

50 g rukoli

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka ksylitolu

4 łyżki oliwy

2 łyżki octu z białego wina

pieprz

Sposób wykonania:

Musztardę połączyć z ksylitolem oraz oliwą. Następnie cały czas mieszając dodawać oliwę. Gdy składniki się połączą dodać rzodkiewki pokrojone na małe kawałki oraz rukolę. Łososia ułożyć na talerzu i polać sosem. Na sam koniec oprószyć całość pieprzem.

Szprotki w cebuli z czosnkiem

Składniki:

1 kg szprotek

3 ząbki czosnku

4 cebule

pół szklanki octu

3-4 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarenka pieprzu

1 liść laurowy sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Szprotki oczyścić z łusek i wnętrzności. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć ryby. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zagotować ocet ze szklanką wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dołożyć do zalewy, dodać szprotki. Po kilku minutach wyjąć rybę na półmisek , przykryć cebulą i skropić niewielką ilością zalewy.

Bieługa gotowana

Składniki:

1,2 kg bieługi

1 pietruszka

1 por

pół selera

3 cebule

1-2 liści laurowych

5-10 ziarenek pieprzu

sól

Sposób wykonania:

Seler, pietruszkę i por zalać wodą i ugotować wywar. W między czasie rybę oczyścić, oprószyć solą po czym zalać niewielką ilością wywaru z warzywDodać jeszcze liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz cebulę i ugotować. Miękką rybę pokroić w dzwonka i podać z sałatką.

Śledź po królewsku z jajkiem

Składniki:

50 dag śledzi

sok z cytryny

6 jaj

2 łyżki majonezu

2 łyżki oleju

czerwona marynowana papryka

natka pietruszki

Sposób wykonania:

Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie śledzie odcedzić i przekroić wzdłuż na pół po czym skropić je sokiem z cytryny oraz olejem i odstawić na 30 minut.

W między czasie jajka ugotować na twardo i przekroić na połówki, które owinąć filetami, spiąć wykałaczką.

Ułożyć śledzie na półmisku posmarowanym majonezem, udekorować papryką i natką pietruszki.

Pasta z makreli z białym serem

Składniki:

1 wędzona makrela

25 dag. białego sera

3 ugotowane na twardo jajka

2 cebule

2 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy

sól

pieprz

kilka piórek szczypiorku

Przygotowanie:

Z makreli usunąć ości. Cebulę drobniutko pokroić. Obrane jajka i ser rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i musztardą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą smarować paprykę/ cykorię i posypać szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.