Anna Krawcewicz-Baran z gabinetu lekarskiego Nasze Serce , dzieli się przepisami, które poleca swoim pacjentom, a także sama chętnie przygotowuje w domu.
Składniki:
250 g wędzonego łososia
200 g rzodkiewek
50 g rukoli
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ksylitolu
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
pieprz
Sposób wykonania:
Musztardę połączyć z ksylitolem oraz oliwą. Następnie cały czas mieszając dodawać oliwę. Gdy składniki się połączą dodać rzodkiewki pokrojone na małe kawałki oraz rukolę. Łososia ułożyć na talerzu i polać sosem. Na sam koniec oprószyć całość pieprzem.
Składniki:
1 kg szprotek
3 ząbki czosnku
4 cebule
pół szklanki octu
3-4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 liść laurowy sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Szprotki oczyścić z łusek i wnętrzności. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć ryby. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zagotować ocet ze szklanką wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dołożyć do zalewy, dodać szprotki. Po kilku minutach wyjąć rybę na półmisek , przykryć cebulą i skropić niewielką ilością zalewy.
Składniki:
1,2 kg bieługi
1 pietruszka
1 por
pół selera
3 cebule
1-2 liści laurowych
5-10 ziarenek pieprzu
sól
Sposób wykonania:
Seler, pietruszkę i por zalać wodą i ugotować wywar. W między czasie rybę oczyścić, oprószyć solą po czym zalać niewielką ilością wywaru z warzyw. Dodać jeszcze liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz cebulę i ugotować. Miękką rybę pokroić w dzwonka i podać z sałatką.
Składniki:
50 dag śledzi
sok z cytryny
6 jaj
2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju
czerwona marynowana papryka
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie śledzie odcedzić i przekroić wzdłuż na pół po czym skropić je sokiem z cytryny oraz olejem i odstawić na 30 minut.
W między czasie jajka ugotować na twardo i przekroić na połówki, które owinąć filetami, spiąć wykałaczką.
Ułożyć śledzie na półmisku posmarowanym majonezem, udekorować papryką i natką pietruszki.
Składniki:
1 wędzona makrela
25 dag. białego sera
3 ugotowane na twardo jajka
2 cebule
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
sól
pieprz
kilka piórek szczypiorku
Przygotowanie:
Z makreli usunąć ości. Cebulę drobniutko pokroić. Obrane jajka i ser rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i musztardą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą smarować paprykę/ cykorię i posypać szczypiorkiem.