Anna Krawcewicz-Baran z gabinetu lekarskiego Nasze Serce , dzieli się przepisami, które poleca swoim pacjentom, a także sama chętnie przygotowuje w domu.
Składniki:
800 g dorsza
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka soli
szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
100 g cebuli wiosennej
100 g porów
1 pęczek zielonej pietruszki
50 g przerośniętego boczku, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 °C. Rybę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokropić sokiem z cytryny w środku i z wierzchu. Wymieszać sól z pieprzem i natrzeć nią rybę. Skórę ryby posmarować musztardą. Cebulki obrać, pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i grubo pokroić. Odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej posmarować małą ilością tłuszczu, na środku położyć rybę. Połowę warzyw włożyć do brzucha ryby a pozostałą część ułożyć razem z pietruszką na rybie. Na warzywach ułożyć plasterki boczku i posypać płatkami migdałowymi. Zawinąć luźno folię, rybę piec w piekarniku w żaroodpornej formie, przez 40 minut.
Składniki:
1 wędzona makrela
6 jajek ugotowanych na twardo
ok. 4 ogórków kiszonych
1 cebula (najlepiej słodka, która ma łagodniejszy smak)
ok. 1/2 pora (można zastąpić nim cebulę)
dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól
majonez
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od oporządzenia ryby. Usuwamy ości, kroimy rybkę na kawałki i przekładamy do miski. Jajka obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do ryby. Podobnie postępujemy z resztą składników. Na końcu dodajemy przyprawy oraz majonez w odpowiadającej nam ilości.
Składniki:
4 fladry (po 350 g)
odrobina lnu mielonego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
sezam
masło
150 g delikatnego majonezu
3 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
100 g czerwonej papryki (albo 100 g ostrej papryki, lub 50 g posiekanych ziół czy też 75 g tartego chrzanu)
odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Rybie głowy odciąć ostrym nożem, a płetwy - nożyczkami i usunąć ciemne części mięsa wokół wnętrzności. Ryby opłukać i osuszyć.
Fladry panierować w lnie z solą, w jajku i w sezamie. O ile to możliwe, ryby należy odstawić do schłodzenia na 20 minut.
Talerze, na których podawana będzie ryba należy podgrzać. Fladry smażyć na minimalnej warstwie tłuszczu, na średnim ogniu i odwracać po 4 lub 5 minutach.
Wybrany sos wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
Składniki:
kilka płatów wędzonego łososia
sok z cytryny
200 g sera feta
łyżka ksylitolu
łyżka musztardy
po łyżeczce posiekanych: natki pietruszki, koperku i szczypiorku
łyżka jogurtu naturalnego
pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Ser podziel na pół i włóż do dwóch misek. Do jednej dorzuć musztardę i ksylitol do drugiej zieleninę i jogurt naturalny.
Płaty łososia przekrój wzdłuż na wąskie, długie paski (szerokości około 3 cm). Skrop je odrobiną soku z cytryny. Posmaruj pastą serową, pozostawiając 0,5 cm nieposmarowanego i zwiń roladkę. Zwinięte ustawiaj na talerzu pionowo.