Oto budzący kontrowersje fragment tekstu przygotowanego przez specjalistów do spraw żywienia z Poradni Dietetycznej halsa.
Wszyscy amatorzy nektarynek i brzoskwiń na pewno wiedzą, że wewnątrz pestek tych owoców znajdują się tak zwane gorzkie migdały. Nie należy ich spożywać, ponieważ zawierają znaczne ilości amigdaliny - toksycznej substancji będącej prekursorem cyjanowodoru. Prawdopodobnie po zjedzeniu kilku sztuk nic nam się nie stanie (lepiej nie sprawdzać), jednak taka ilość może być niebezpieczna dla dzieci i zwierząt domowych.
Tutaj możecie znaleźć cały tekst .
Pojawiły się następujące komentarze:
tzw. "gorzkie migdały" znajdują się w pestkach moreli, a nie brzoskwiń czy nektarynek. to jednak niejaka różnica. i bez wątpienia te z moreli można jeść, a nawet warto, bo są super zdrowe.
są też wykorzystywane do robienia "oszukanego" marcepanu - czyli percepanu. ale nie brzoskwinie ani nektarynki...
Szanowni autorzy, zamiast wypisywać brednie o szkodliwości amigdaliny polecam odrobienie zaległości z bichemii na temat tego związku (będącego w istocie witaminą B17). To, że jest prekursorem cyjanowodoru nie oznacza, że jest szkodliwa. Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że tlen jest dla ludzi szkodliwy bo jest prekursorem ozonu.
Dlatego zareagowaliśmy. Specjaliści z Poradni Dietetycznej halsa odpowiadają:
Korzystaliśmy z następujących źródeł:
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1990/2
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1962/2
http://www.oracvalues.com/nectarines-raw
http://www.oracvalues.com/peaches-raw
http://www.livestrong.com/article/351763-boron-in-your-diet/
http://www.foodprocessing.com/articles/2005/417.html
http://www.algaecal.com/boron/boron-sources.html