Deser makowy - przepis Panny Anny

Czasem masz ochotę na kawałek słodkiego ciasta do kawy, ale boisz się, że cukier zaprzepaści to, co udało ci się uzyskać dzięki diecie i regularnym treningom? Raz na jakiś czas warto zaszaleć. Na coś słodkiego pozwól sobie przed treningiem lub zaraz po. Liczy się jednak jakość. Chyba nie chcesz "zaśmiecić" swojego organizmu cukrem, spulchniaczami, barwnikami innymi wynalazkami? Dlatego podaję przepis na deser, który cię nie zniszczy.

Dołącz do nas na Facebooku

Nie wiem jak wy, ale ja z makowca najchętniej wyjadam środek. Dlatego postanowiłam poeksperymentować i stworzyć zdrowszy wariant masy makowej. Łyżeczka czy dwie tego przysmaku podczas porannej czy popołudniowej kawy to niebo w gębie!

Uprzedzam, że przepis jest na gigantyczną porcję, która będziecie mogli obdzielić całą rodzinę i przyjaciół, więc jeśli szykujecie smakołyk tylko dla małego grona, podzielcie wszystko na dwa a i tak wystarczy wam na tydzień.

Składniki:

200g orzechów - jakie lubicie. Ja dodaję laskowe, włoskie i migdały. Polecam też płatki migdałowe - smakują świetnie w tej mieszance.

500g maku

350g mleka (takie, jakie pijecie na co dzień - może być sojowe, ryżowe, owsiane czy migdałowe)

100g rodzynek

150g miodu (ja polecam mniej, bo dla mnie jest za słodko. 3 łyżeczki wystarczą)

? aromatu migdałowego do ciast

4 białka

szczypta soli

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wrzucić orzechy, migdały itd. Rozdrobnić. Następnie mielimy mak i umieszczamy go w innym naczyniu. Łączymy mak z mlekiem, rodzynkami, miodem. Mieszamy lekko podgrzewając. Dodajemy orzechy i aromat migdałowy. Mieszamy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Białko ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli), dodajemy do masy makowej i mieszamy. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.