Tempeh, produkt sojowy zawierający wiele cennych składników (właściwych soi) oraz witaminę B12, można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Warto go wykorzystywać w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasza propozycja to pikantny sos z łagodną nutą mleczka kokosowego. Smakuje wyśmienicie np. z makaronem penne.
Składniki na tempeh w pikantnym sosie z pomidorów i mleczka kokosowego:
210 g tempehu smażonego,
200 ml mleczka kokosowego,
2 puszki pomidorów z puszki,
makaron penne,
3 ząbki czosnku,
koncentrat pomidorowy,
sos sojowy,
cukier,
sól,
sproszkowane chili,
starty lub sproszkowany imbir,
kolendra
Potrawka z soczewicy to danie zdrowe i syte, doskonałe na każdą okazję.
Składniki na potrawkę z soczewicy z cukinią:
3/4 szklanki soczewicy,
puszka pokrojonych pomidorów,
3 marchewki,
cukinia,
5 ząbków czosnku,
cebula,
sól, pieprz,
tymianek, bazylia, curry
Por w panierce to nie tylko łatwe i efektownie wyglądające danie, ale i pomysł na obiad, który doskonale prezentuje się z surówkami i z powodzeniem zastępuje wegetariańskie kotlety. Por doskonale też odnajduje się w towarzystwie ryżu czy kaszy.
Składniki na panierowany por:
1-2 pory (biała część)
bułka tarta,
czosnek (kilka ząbków)
Pikantna potrawa z papryki to danie dla miłośników ostrej kuchni. Można ją potraktować jako przystawkę lub sos do ryżu i makaronów. Niezależnie od wybranej wersji, radzimy zawsze mieć pod ręką pieczywo i sok pomarańczowy, które złagodzą piekące pieczenie.
Składniki na pikantną potrawę z papryki:
2 żółte papryki,
2 czerwone papryki,
kilka papryczek konserwowych chili lub hiszpańskich piri piri,
pół puszki kukurydzy,
cebula pokrojona w kostkę, podsmażona,
puszka pokrojonych pomidorów,
przyprawa do warzyw,
mielona ostra czerwona papryka.
Do tego dochodzą warzywa w różnych sosach: pomidorowym, serowym, śmietanowym, prawie każde można tak zrobić. Pamiętajcie też o pieczarkach. Każda kasza z sosem pieczarkowym jest pyszna.