Wegetariańskie przekąski cz. II - przepisy

Masz ochotę na smaczną i lekką przekąskę? A może marzy ci się sycący ale dietetyczny obiad w wariancie wegetariańskim? Dziś podajemy kilka pomysłów, które łatwo i szybko możesz przyrządzić w domu!

Dołącz do nas na Facebooku

Tempeh w pikantnym sosie z pomidorów i mleczka kokosowego

Tempeh, produkt sojowy zawierający wiele cennych składników (właściwych soi) oraz witaminę B12, można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Warto go wykorzystywać w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasza propozycja to pikantny sos z łagodną nutą mleczka kokosowego. Smakuje wyśmienicie np. z makaronem penne.

Składniki na tempeh w pikantnym sosie z pomidorów i mleczka kokosowego:

210 g tempehu smażonego,

200 ml mleczka kokosowego,

2 puszki pomidorów z puszki,

makaron penne,

3 ząbki czosnku,

koncentrat pomidorowy,

sos sojowy,

cukier,

sól,

sproszkowane chili,

starty lub sproszkowany imbir,

kolendra

Potrawka z soczewicy z cukinią

Potrawka z soczewicy to danie zdrowe i syte, doskonałe na każdą okazję.

Składniki na potrawkę z soczewicy z cukinią:

3/4 szklanki soczewicy,

puszka pokrojonych pomidorów,

3 marchewki,

cukinia,

5 ząbków czosnku,

cebula,

sól, pieprz,

tymianek, bazylia, curry

Panierowany por

Por w panierce to nie tylko łatwe i efektownie wyglądające danie, ale i pomysł na obiad, który doskonale prezentuje się z surówkami i z powodzeniem zastępuje wegetariańskie kotlety. Por doskonale też odnajduje się w towarzystwie ryżu czy kaszy.

Składniki na panierowany por:

1-2 pory (biała część)

jajko,

bułka tarta,

czosnek (kilka ząbków)

Pikantna potrawa z papryki

Pikantna potrawa z papryki to danie dla miłośników ostrej kuchni. Można ją potraktować jako przystawkę lub sos do ryżu i makaronów. Niezależnie od wybranej wersji, radzimy zawsze mieć pod ręką pieczywo i sok pomarańczowy, które złagodzą piekące pieczenie.

Składniki na pikantną potrawę z papryki:

2 żółte papryki,

2 czerwone papryki,

kilka papryczek konserwowych chili lub hiszpańskich piri piri,

pół puszki kukurydzy,

cebula pokrojona w kostkę, podsmażona,

puszka pokrojonych pomidorów,

przyprawa do warzyw,

mielona ostra czerwona papryka.

Do tego dochodzą warzywa w różnych sosach: pomidorowym, serowym, śmietanowym, prawie każde można tak zrobić. Pamiętajcie też o pieczarkach. Każda kasza z sosem pieczarkowym jest pyszna.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.