Składniki na trójkąciki camembert w panierce (przepis na 2 osoby):
2 okrągłe serki camembert lub brie (obojętnie czy naturalne czy z
dodatkami - kwestia gustu),
duże jajko wolno wybiegowe (oznakowane 1),
szczypta soli,
dwie szczypty papryki ostrej,
dwie szczypty pieprzu,
bułka tarta,
otręby (ja użyłam owsianych),
zarodki pszenne,
olej
Przepis z książki "Dania jarskie".
Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-6 porcji):
500 g fasolki szparagowej,
450 g pomidorów z puszki (można użyć świeżych i przygotować z nich
odpowiednią ilość sosu),
1 duża cebula, drobno posiekana,
2 łyżki oleju/oliwy,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżki octu z czerwonego wina,
1 łyżka posiekanej bazylii,
3 łyżki posiekanych oliwek,
sól, pieprz,
liście bazylii do przybrania
Chrupiąca skórka i delikatny środek to tylko niektóre zalety indyjskiego dania, kofty. Czy próbowaliście już kofty z tofu? Polecamy. Można ją podać jako malai kofta - czyli wraz z sosem śmietanowym lub sosem pomidorowym.
Składniki na koftę z tofu (ok. 11 sztuk):
400 g tofu,
2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
2 czerwone papryczki chili,
olej do smażenia
Kofta z ziemniaków, buraków i dyni.
Składniki na kofty (ok. 20 sztuk):
4 średnie upieczone buraki (pieczemy w folii lub w naczyniu pod przykryciem w 180-200 stopniach ok. 45 minut),
mała dynia hokkaido, upieczona (obrana, pokrojona i posmarowana oliwą, pieczona na papierze ok. 30-35 minut w 180°C),
3 ziemniaki (ugotowane),
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki mąki,
sól
Tofu po grecku
Pyszna, delikatna potrawka z kawałkami cebuli i marchewki polana koncentratem pomidorowym to nie wszystko, co znajdziecie w tej potrawie. W środku kryje się bowiem jeszcze delikatne, piankowe, ale wyraźne - dzięki temu, że otulają go zioła prowansalskie - tofu. Nic, tylko próbować!
Składniki na tofu po grecku:
2 opakowania tofu (może być marynowane, 2×160 g),
3 duże marchewki,
2 średnie cebule,
mały koncentrat pomidorowy,
mąka razowa lub bułka tarta,
łyżeczka cukru,
woda,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz.