Wegetariańskie przekąski cz. I - przepisy

Latem nie zawsze chcemy się najadać do syta. To również świetny czas na to, by wzbogacić dietę w warzywa i owoce. Są teraz łatwo dostępne, smaczne i w dość dobrych cenach. Jak przygotować przekąski wegetariańskie z warzywami i nabiałem? Podrzucamy kilka pomysłów!

Dołącz do nas na Facebooku

Trójkąciki camembert w panierce

Składniki na trójkąciki camembert w panierce (przepis na 2 osoby):

2 okrągłe serki camembert lub brie (obojętnie czy naturalne czy z

dodatkami - kwestia gustu),

duże jajko wolno wybiegowe (oznakowane 1),

szczypta soli,

dwie szczypty papryki ostrej,

dwie szczypty pieprzu,

bułka tarta,

otręby (ja użyłam owsianych),

zarodki pszenne,

olej

Fasolka szparagowa z pomidorami

Przepis z książki "Dania jarskie".

Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-6 porcji):

500 g fasolki szparagowej,

450 g pomidorów z puszki (można użyć świeżych i przygotować z nich

odpowiednią ilość sosu),

1 duża cebula, drobno posiekana,

2 łyżki oleju/oliwy,

1 ząbek czosnku,

2 łyżeczki cukru,

2 łyżki octu z czerwonego wina,

1 łyżka posiekanej bazylii,

3 łyżki posiekanych oliwek,

sól, pieprz,

liście bazylii do przybrania

Kofta z tofu

Chrupiąca skórka i delikatny środek to tylko niektóre zalety indyjskiego dania, kofty. Czy próbowaliście już kofty z tofu? Polecamy. Można ją podać jako malai kofta - czyli wraz z sosem śmietanowym lub sosem pomidorowym.

Składniki na koftę z tofu (ok. 11 sztuk):

400 g tofu,

2-3 łyżki mąki kukurydzianej,

2 czerwone papryczki chili,

olej do smażenia

Różowe kofty

Kofta z ziemniaków, buraków i dyni.

Składniki na kofty (ok. 20 sztuk):

4 średnie upieczone buraki (pieczemy w folii lub w naczyniu pod przykryciem w 180-200 stopniach ok. 45 minut),

mała dynia hokkaido, upieczona (obrana, pokrojona i posmarowana oliwą, pieczona na papierze ok. 30-35 minut w 180°C),

3 ziemniaki (ugotowane),

2 ząbki czosnku,

2-3 łyżki mąki,

sól

Tofu po grecku

Pyszna, delikatna potrawka z kawałkami cebuli i marchewki polana koncentratem pomidorowym to nie wszystko, co znajdziecie w tej potrawie. W środku kryje się bowiem jeszcze delikatne, piankowe, ale wyraźne - dzięki temu, że otulają go zioła prowansalskie - tofu. Nic, tylko próbować!

Składniki na tofu po grecku:

2 opakowania tofu (może być marynowane, 2×160 g),

3 duże marchewki,

2 średnie cebule,

mały koncentrat pomidorowy,

mąka razowa lub bułka tarta,

łyżeczka cukru,

woda,

zioła prowansalskie,

sól, pieprz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.