Bardzo szybkie i dobre kotlety wegetariańskie, które dzięki siemieniu lnianemu są bardzo chrupiące. Pamiętajcie też, że kasza jaglana jest najlepszym źródłem żelaza spośród wszystkich zbóż.
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej,
3 łyżki siemienia lnianego,
1 łyżka sproszkowanej cebuli lub 1 posiekana cebula,
2 ząbki czosnku (posiekać),
3 łyżki sosu sojowego,
sól, pieprz do smaku
Kolejna wersja pysznych kotlecików wegetariańskich - kotletów z kaszy gryczanej.
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej,
2 jajka,
1 cebula,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
szczypiorek,
pieczarki,
sól, pieprz,
bułka tarta
Składniki na kotleciki orkiszowe (10 sztuk):
niecała szklanka (200 ml) ziaren orkiszu zamoczonych na noc,
kilka młodych marchewek,
1 cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku,
4-5 łyżek oleju + olej do smażenia kotlecików,
kilka łyżek płatków owsianych,
sól, pieprz,
kumin
Składniki:
1 szklanka ugotowanej, zmielonej soi,
pół szklanki usmażonego szpinaku,
koperek,
1-2 jajka,
sól, pieprz,
bułka tarta lub orzechy
Składniki:
słoik startych buraczków (jak na sałatkę),
3 marchewki (starte),
2 jaja,
3/4 szklanki bułki tartej (opcjonalnie gotowana kasza jaglana),
kostka sera feta,
mielona papryka,
chili i curry (opcjonalnie),
sól, pieprz.