Kotlety wegetariańskie - w sam raz na lato!

W ciepłe miesiące aż grzechem jest nie sięgać po świeże warzywa. Z tygodnia na tydzień jest ich coraz więcej, a i ceny latem oraz jesienią są dużo niższe niż np. zimą. Dlatego podajemy kilka przepisów na zdrowe kotlety w wersji wegetariańskiej!

Dołącz do nas na Facebooku

Wegetariańskie kotlety mielone

Bardzo szybkie i dobre kotlety wegetariańskie, które dzięki siemieniu lnianemu są bardzo chrupiące. Pamiętajcie też, że kasza jaglana jest najlepszym źródłem żelaza spośród wszystkich zbóż.

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej,

3 łyżki siemienia lnianego,

1 łyżka sproszkowanej cebuli lub 1 posiekana cebula,

2 ząbki czosnku (posiekać),

3 łyżki sosu sojowego,

sól, pieprz do smaku

Kotlety z kaszy gryczanej

Kolejna wersja pysznych kotlecików wegetariańskich - kotletów z kaszy gryczanej.

Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej,

2 jajka,

1 cebula,

4 łyżki posiekanej natki pietruszki,

szczypiorek,

pieczarki,

sól, pieprz,

bułka tarta

Kotleciki z orkiszu

Składniki na kotleciki orkiszowe (10 sztuk):

niecała szklanka (200 ml) ziaren orkiszu zamoczonych na noc,

kilka młodych marchewek,

1 cebula, drobno posiekana,

2 ząbki czosnku,

4-5 łyżek oleju + olej do smażenia kotlecików,

kilka łyżek płatków owsianych,

sól, pieprz,

kumin

Kotlety sojowe ze szpinakiem

Składniki:

1 szklanka ugotowanej, zmielonej soi,

pół szklanki usmażonego szpinaku,

koperek,

1-2 jajka,

sól, pieprz,

bułka tarta lub orzechy

Kotleciki buraczkowo-marchewkowe

Składniki:

słoik startych buraczków (jak na sałatkę),

3 marchewki (starte),

2 jaja,

3/4 szklanki bułki tartej (opcjonalnie gotowana kasza jaglana),

kostka sera feta,

mielona papryka,

chili i curry (opcjonalnie),

sól, pieprz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.