Wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Skoro tak, to dlaczego wciąż wzdrygamy się na samo słowo "tłuszcz"?
Anna Krawcewicz-Baran (Specjalistka ds. Żywienia z Poradni Kardiologicznej "Nasze serce") wyjaśnia, dlaczego warto postawić na dietę bogatą w produkty o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Organizm człowieka nie może samodzielnie wytwarzać nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego należy je dostarczać wraz z dietą. Ich podstawowym źródłem są tłuste ryby i owoce morza, oliwa z oliwek i inne nierafinowane oleje roślinne np. lniany, wiesiołkowy i rzepakowy. Są również obecne w orzechach włoskich, migdałach, ziarnach słonecznika i dyni oraz w niektórych warzywach i owocach zielonych np. w awokado, warzywach strączkowych, sałacie i brokułach - mówi dietetyk.
Olej z wiesiołka to jeden z najcenniejszych olejów o najwyższej zawartości, spośród wszystkich znanych olejów roślinnych i rzadko spotykanych w takiej kombinacji, biologicznie czynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasu alfa-linolowego (70-79%) oraz gamma-linolenowego (9,5-12%). Dla organizmu szczególne znaczenie ma kwas gamma-linolenowy (GLA). Bierze on udział w syntezie pewnych substancji, które odgrywają istotną rolę: obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu immunologicznego oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Olej z nasion lnu jest drugim obok wiesiołkowego olejem roślinnym cenionym i wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Olej ten zawiera biologicznie czynne nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci kwasów linolowego (LA) i alfa-linolenowego (ALA), który m.in. wykazuje pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Dlaczego warto włączyć do diety nienasycone kwasy tłuszczowe? Powodów jest wiele, Anna Krawcewicz-Baran podaje najważniejsze z nich:
Kwasy Omega 3 i 6 wpływają korzystnie na wzrost poziomu "dobrego cholesterolu" HDL, obniżając równocześnie poziom "złego cholesterolu" LDL. Dzięki temu pomagają chronić żyły i tętnice przed rozwojem choroby miażdżycowej. Wpływają również na zmniejszenie agregacji płytek krwi, a przez to na zmniejszenie ich zdolności do tworzenia się zakrzepów naczyniowych, co z kolei zabezpiecza przed zawałem i udarem mózgu. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują ciśnienie krwi przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
Kwas alfa-linolenowy (ALA) jest podstawowym źródłem kwasu DHA będącego ważnym składnikiem mózgu. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci i występowaniem schorzeń neurologicznych. Przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych reguluje poziom DHA, przez co wspomaga pamięć i koncentrację oraz wpływa na usprawnienie pracy mózgu i układu nerwowego.
Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe wspiera utrzymanie młodej i zdrowej skóry. Kwasy gamma-linolenowy (GLA) oraz kwas cis-linolowy (CLA) biorą udział w budowie warstwy ochronnej naskórka oraz w powstawaniu cementu międzykomórkowego skóry odpowiedzialnego za jej elastyczność i sprężystość. Są także odpowiedzialne za wiązanie wody w organizmie, przez co wpływają na odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry. Ponadto kwasy Omega-6 wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
Kwasy Omega 3 i 6 wspomagają odpowiednie reagowanie mózgu na wytwarzany przez tkankę tłuszczową hormon - leptynę, która wpływa na apety i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi. Poziom leptyny w organizmie człowieka jest proporcjonalny do ilości jego tkanki tłuszczowej. U osób otyłych i z nadwagą jest go za dużo. To powoduje brak reakcji mózgu na korzystne działanie leptyny. Wzbogacenie diety w kwasy omega 3 i 6 reguluje ten proces, ułatwiając spalanie tkanki tłuszczowej.