Jeśli lubisz pizzę, zapiekanki, popcorn czy różnego rodzaju desery - mamy dobrą wiadomość: nie musisz z nich całkowicie rezygnować. Jest kilka zasad, których warto przestrzegać, gdy zależy ci na szczupłej sylwetce. Przede wszystkim:
Tylko wtedy wiesz, co tak naprawdę wkładasz do garnka. Masz pewność, że nie zajadasz się spulchniaczami, konserwantami i kilogramami cukru. Możesz wymieniać składniki na zdrowsze, mniej kaloryczne czy łatwiej strawne: np. tradycyjną mąkę wymienić na razową.
Zrezygnuj z gotowych sosów, mieszanek przypraw, czy blatów do pizzy. Wszystko przygotuj sam. Sos wyjdzie jeszcze smaczniejszy, jeśli świeże pomidory czy takie z puszki doprawisz czosnkiem i ziołami. Do ciasta możesz dodać otręby owsiane oraz wcześniej namoczone nasiona dyni i słonacznika. Wyjdzie nie tylko zdrowiej, ale też ciekawie. Zawsze warto spróbować nowych smaków.
Z góry zaznaczamy, że mimo wszystko, nie są to potrawy, które polecamy jeść na co dzień. Jeśli jednak nie potrafisz sobie odmówić kawałka pizzy czy popcornu, to lepiej przygotować w domu zdrowszy wariant.
Ugotuj makaron razowy (wybierz taki rodzaj, który lubisz najbardziej. W przypadku zapiekanki świetnie sprawdzają się np.: świderki czyli fusilli). Własnoręcznie przygotuj sos na bazie świeżych pomidorów, koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki (kroimy, doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, oregano, solą ziołową, majerankiem, czosnkiem, dodajemy oliwę i odrobinę sera mozzarella). Wstawić na ogień, zagotować.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (np. masłem kokosowym) przełożyć tam odsączony makaron, polać sosem, a na wierzchu ułożyć kilka plastrów sera mozzarella. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 15-20 minut, kontrolując czy ser się nie przypalił.
Kupujemy ziarna kukurydzy. Przygotowujemy wysoki garnek. Dajemy dwie łyżki masła kokosowego i czekamy aż mocno się rozgrzeje. Dno naczynia wypełniamy kukurydzą, przykrywamy pokrywą i czekamy, aż przestanie "strzelać". Nie solimy!
Tutaj kombinacji jest wiele. Farsz możesz przygotować według indywidualnych upodobań. Dziś podajemy przepis polecany przez Kaszubskie Centrum Promocji Zdrowia - Ośrodek Waldtour-Revita.
? litra wody
1 szklanka razowej mąki pszennej
3 łyżki wcześniej namoczonych nasion (słonecznik, dynia)
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb owsianych
? kostki drożdży
Mieszamy wolno i dokładnie. Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy je na blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem (np.: masło kokosowe lub oliwa z oliwek). Po nałożeniu farszu pieczemy 10-15 minut w 220 stopniach.
Farsz:
cebula, grzyby, papryka, czosnek, ogórek kiszony - pokroić drobno. Cebulę obsmażamy, grzyby obgotowujemy, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki lub pastę pomidorową, zioła prowansalskie, pieprz, oregano, sól ziołową, majeranek. Na rozwałkowane ciasto kładziemy pastę z pomidorów, farsz i sypiemy ser mozzarella