Migdały pomogą ci schudnąć!

Wiosną dbasz o dzienne menu z jeszcze większą troską niż zazwyczaj? Słusznie! Właściwa dieta jest kluczowa nie tylko dla tych, którym zależy na pięknie jędrnych pośladkach i płaskim brzuchu, ale także dla tych, którzy chcą być zdrowi i mieć idealną skórę. Czas sięgnąć po zdrową przekąskę - migdały.

Dołącz do nas na Facebooku

Kiedy dbamy o sylwetkę, ciężko jest nam się rozstać z różnego rodzaju przekąskami, które są nie tylko smaczne, ale także stanowią pewnego rodzaju nawyk.

- Lubię wychodzić do kina i coś sobie przegryzać w trakcie oglądania filmu. Od kiedy staram się dbać o to, co jem, musiałem zrezygnować z popcornu czy solonych orzeszków - żali się 26-letni Michał, który szykuje się na to, by w wakacje zaprezentować na plaży swój idealnie wyrzeźbiony kaloryfer. - Ciężko było mi zrezygnować z przekąsek, bo to pewnego rodzaju nawyk. Czasem mam ochotę na coś między posiłkami - dodaje.

Mamy dobrą informację: nie musisz całkowicie rezygnować z przekąsek! Pokrojona w paski świeża marchew czy jabłko posypane cynamonem również świetnie sprawdzą się podczas oglądania filmu. Jeśli jednak wolisz pochrupać coś, co bardziej przypomina dawne przekąski, sięgnij po migdały.

Źródło witamin i minerałów

Na początek ustalmy jednak pewną rzecz: mówimy o migdałach bez soli, bez słodkiej polewy karmelowej czy jakichkolwiek innych dodatków. Sięgaj po naturalne, możesz je też własnoręcznie uprażyć bez użycia tłuszczu czy jakichkolwiek dodatków (można je włożyć do piekarnika).

Migdały zawierają sporo witamin, między innymi: E oraz witaminy z grupy B. To także doskonałe źródło błonnika, magnezu, potasu, fosforu oraz łatwo przyswajanego wapnia.

Pomogą schudnąć

Zawierają spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie należy się obawiać, że od razu "pójdą nam w biodra". Najnowsze badania pokazują wręcz, że mogą być pomocne podczas odchudzania.

W International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, ukazała się publikacja, z której wynika, że otyli Amerykanie, którym podczas diety serwowano dziennie 2/3 szklanki migdałów, uzyskali dużo lepsze rezultaty (średnio o 62%) w utracie wagi, niż osoby, które ich nie jadły. Co ciekawe, największą różnicę zaobserwowano w pasie: obwody znacznie się zmniejszyły - podaje Huffington Post.

Regulują poziom cukru we krwi

Otyłość brzuszna często jest związana z zespołem odporności na insulinę (syndrom X, zespół metaboliczny). Charakteryzuje się tym, że sylwetka zaczyna przypominać jabłko, a nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się głównie w okolicy jamy brzusznej. Jest to schorzenie powiązane z gospodarką hormonalną, a odporność na insulinę powoduje zachwiania w poziomie cukru we krwi.

Najnowsze badania wykazały, że u osób, zmagających się z tym problemem, regularne jedzenie migdałów (ok. 60g dziennie), może przynieść wiele korzyści, jeśli chodzi o regulację glukozy.

Zaobserwowano również, że migdały są bardzo dobrą przekąską dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu.

Zatem nic tylko chrupać!

Więcej o:
Copyright © Agora SA!