Dobrej jakości gorzka czekolada może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są jednak dwa warunki: należy ją spożywać z umiarem i wybierać jedynie prawdziwe produkty (a nie wyroby czekoladopodobne), sprawdzonych marek, które zawierają jak największe stężenie kakao.
Do tej pory mówiło się głównie o antyoksydantach i magnezie. Czekolada ma także korzystny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz poziom cholesterolu. Najnowsze badania zwracają jednak uwagę na coś o wiele ciekawszego: ludzie, którzy jedzą czekoladę 5 razy w tygodniu, są szczuplejsi od tych, którzy sięgają po nią jedynie raz na jakiś czas. Taką informację znajdziemy w Archives of International Medicine. W badaniu porównano dietę, BMI oraz to, ile czekolady i jak często zjadają uczestnicy eksperymentu, a było ich aż 1000.
Podczas badania, zestawiano ze sobą osoby o podobnej budowie ciała, diecie oraz zbliżonym podejściu do aktywności w ciągu dnia. Okazało się, że osoby, które regularnie sięgają po kostkę czy kilka kostek czekolady, są szczuplejsze. Z badań wynika jednak, że nie ilość, a częstotliwość ma znaczenie, dlatego jednorazowe pochłanianie tabliczki czekolady pod koniec tygodnia, nie przyniesie pożądanego, a na skutek dużej dawki cukru podanej jednorazowo, jedynie poszerzy biodra.
Naukowcy nie do końca wiedzą, co konkretnie jest odpowiedzialne za to, że czekolada spożywana regularnie w małych dawkach, może być pomocna w utrzymaniu szczupłej sylwetki, ale podejrzewają katechiny (rodzaj flawonoidów). Podobno to za ich sprawą łatwiej jest wyrzeźbić smukłą sylwetkę, zbudować mięśnie i pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Pomocna może być także zawarta w czekoladzie kofeina, która pobudza metabolizm do szybszej pracy.
Jeśli jednak zależy ci na tym, by zrzucić kilka kilogramów do wakacji, nie polecamy tej metody, ponieważ są to dopiero pierwsze eksperymenty. Bezpieczniej będzie sięgnąć po zieloną herbatę, a gdy masz ochotę na coś słodkiego - po jabłko. Tam też znajdziesz sporą dawkę przeciwutleniaczy.