Dostaliśmy już sporo propozycji i co kilka dni publikujemy jeden pomysł, by pobudzić waszą wyobraźnie. Dziś podrzucamy pomysł Agnieszki na pyszny omlet owsiany. Prosto i smacznie. Macie czas do końca weekendu, by pokazać nam swój pomysł na deser!
Oto, co napisała Agnieszka:
Naprawdę należę do osób nie lubiących przebywać za długo w kuchni i nie potrafiących gotować. Ale mój omlet jest łatwy, szybki i prosty do zrobienia. Do tego można go jeść codziennie, jest zdrowy, naturalny i małokaloryczny.
Omlet ten po przygotowaniu ma świetną konsystencję, śmiało można go zabrać ze sobą i zjeść jako małą przekąskę w ciągu dnia.
OMLET OWSIANY
- 20g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) - 78 kcal
- 2 jajka (będziemy potrzebować 2 jajka i 1 żółtko) - białka 36 kcal, żółtko 70 kcal
- odrobina oliwy z oliwek - 30 kcal
- cynamon
- pomarańcza - 54 kcal
- odrobina masła orzechowego - 56 kcal
Białka i żółtko mieszamy razem z płatkami owsianymi i gotową masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smażymy z obu stron, dla smaku można dodać także cynamonu jeśli ktoś lubi.
Omlet taki ma niewiele kalorii (około 180 kcal), a naprawdę doskonale syci i wspaniale smakuje. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty i jest bardzo proste.
Wyśmienicie smakuje także posmarowany masłem orzechowym oraz z pomarańczą - to tylko dodatkowe 110 kcal.