Ostatnia szansa na książkę!

Chcecie wygrać książkę "Waga startowa" Matta Fitzgeralda? Prześlijcie nam przepis na deser, którym umilacie sobie życie. Ma być zdrowy, lekki (cukier czy biała mąka są dyskwalifikujące) i przyrządzony wyłącznie z naturalnych składników. Na zgłoszenia (przepis, zdjęcie i wartość energetyczna deseru) czekamy do końca tygodnia pod adresem mailowym: fitness.sport.pl@gazeta.pl. Wyniki już w poniedziałek! A oto mała sugestia....

Dołącz do nas na Facebooku

Dostaliśmy już sporo propozycji i co kilka dni publikujemy jeden pomysł, by pobudzić waszą wyobraźnie. Dziś podrzucamy pomysł Agnieszki na pyszny omlet owsiany. Prosto i smacznie. Macie czas do końca weekendu, by pokazać nam swój pomysł na deser!

Oto, co napisała Agnieszka:

Naprawdę należę do osób nie lubiących przebywać za długo w kuchni i nie potrafiących gotować. Ale mój omlet jest łatwy, szybki i prosty do zrobienia. Do tego można go jeść codziennie, jest zdrowy, naturalny i małokaloryczny.

Omlet ten po przygotowaniu ma świetną konsystencję, śmiało można go zabrać ze sobą i zjeść jako małą przekąskę w ciągu dnia.

OMLET OWSIANY

składniki:

- 20g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) - 78 kcal

- 2 jajka (będziemy potrzebować 2 jajka i 1 żółtko) - białka 36 kcal, żółtko 70 kcal

- odrobina oliwy z oliwek - 30 kcal

- cynamon

można dodać także:

- pomarańcza - 54 kcal

- odrobina masła orzechowego - 56 kcal

Białka i żółtko mieszamy razem z płatkami owsianymi i gotową masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smażymy z obu stron, dla smaku można dodać także cynamonu jeśli ktoś lubi.

Omlet taki ma niewiele kalorii (około 180 kcal), a naprawdę doskonale syci i wspaniale smakuje. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty i jest bardzo proste.

Wyśmienicie smakuje także posmarowany masłem orzechowym oraz z pomarańczą - to tylko dodatkowe 110 kcal.

Więcej o: