• Link został skopiowany

Ostatnia szansa na książkę!

Chcecie wygrać książkę "Waga startowa" Matta Fitzgeralda? Prześlijcie nam przepis na deser, którym umilacie sobie życie. Ma być zdrowy, lekki (cukier czy biała mąka są dyskwalifikujące) i przyrządzony wyłącznie z naturalnych składników. Na zgłoszenia (przepis, zdjęcie i wartość energetyczna deseru) czekamy do końca tygodnia pod adresem mailowym: fitness.sport.pl@gazeta.pl. Wyniki już w poniedziałek! A oto mała sugestia....
omlet
fot. Archiwum

Dołącz do nas na Facebooku

Dostaliśmy już sporo propozycji i co kilka dni publikujemy jeden pomysł, by pobudzić waszą wyobraźnie. Dziś podrzucamy pomysł Agnieszki na pyszny omlet owsiany. Prosto i smacznie. Macie czas do końca weekendu, by pokazać nam swój pomysł na deser!

Oto, co napisała Agnieszka:

Naprawdę należę do osób nie lubiących przebywać za długo w kuchni i nie potrafiących gotować. Ale mój omlet jest łatwy, szybki i prosty do zrobienia. Do tego można go jeść codziennie, jest zdrowy, naturalny i małokaloryczny.

Omlet ten po przygotowaniu ma świetną konsystencję, śmiało można go zabrać ze sobą i zjeść jako małą przekąskę w ciągu dnia.

OMLET OWSIANY

składniki:

- 20g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) - 78 kcal

- 2 jajka (będziemy potrzebować 2 jajka i 1 żółtko) - białka 36 kcal, żółtko 70 kcal

- odrobina oliwy z oliwek - 30 kcal

- cynamon

można dodać także:

- pomarańcza - 54 kcal

- odrobina masła orzechowego - 56 kcal

Białka i żółtko mieszamy razem z płatkami owsianymi i gotową masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smażymy z obu stron, dla smaku można dodać także cynamonu jeśli ktoś lubi.

Omlet taki ma niewiele kalorii (około 180 kcal), a naprawdę doskonale syci i wspaniale smakuje. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty i jest bardzo proste.

Wyśmienicie smakuje także posmarowany masłem orzechowym oraz z pomarańczą - to tylko dodatkowe 110 kcal.

Więcej o: