Jeśli chcecie wygrać książkę "Waga startowa" Matta Fitzgeralda, wystarczy zrobić prostą rzecz: Prześlijcie nam przepis na deser, którym umilacie sobie życie. Ma być zdrowy, lekki (cukier czy biała mąka są dyskwalifikujące) i przyrządzony wyłącznie z naturalnych składników.
Pobudźcie swoją wyobraźnię, podajcie składniki, oszacujcie ilość kalorii, jaką zawiera jedna porcja, opiszcie, jak należy przygotować deser, zróbcie zdjęcie i przyślijcie na adres: fitness.sport.pl@gazeta.pl
10 Najciekawszych pomysłów opublikujemy i nagrodzimy książką.
Przesyłam przepis na świetne ciasto - zdrowe i pyszne. Zdjęcie ostatniego kawałka - dobrze, że zdążyłam sfotografować.
Ciasto jest wspaniałe, ponieważ nie zawiera mąki, cukru ani tłuszczu, za to ma w sobie owoce, jajka i migdały, a także kakao lub otręby i ksylitol! Jest wilgotne, słodkie, owocowe i bardzo sycące (migdały), a nawet czekoladowe, jeśli dodajemy kakao.
Świetnie się przechowuje (nawet do tygodnia w chłodnym miejscu) i można nim obdzielić wiele osób.
Najlepszy deser.
(ok. 15 porcji)
2 małe pomarańcze tzw.'pępkowe' (ok. 375g) (165 kcal)
6 jajek (480 kcal)
150g ksylitolu (300 kcal)
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
50g odtłuszczonego kakao LUB (zamiennie) otrębów owsianych (224kcal/93kcal)
200g tartych migdałów (1144 kcal)
Pomarańcze (w całości, umyte) należy włożyć do garnuszka, zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny (można zrobić to poprzedniego dnia). Po tym czasie należy odlać wodę i ostudzić owoce. Wystudzone pomarańcze należy przekroić, usunąć ew. pestki i zmiksować przystawką do blenderowania lub w blenderze (razem ze skórą itd.).
W osobnej misce (lub w blenderze, jeśli jest duży/w malakserze) należy umieścić jajka, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao/otręby oraz starte/mielone migdały, zmiksować. Dodać purre pomarańczowe i ponownie zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 20cm (nalepiej teflonowej - nie przywiera) i piec ok. godziny (w zależności od piekarnika) do tzw. "suchego patyczka" (wykałaczka którą nakłuliśmy ciasto po wyjęciu jest sucha).
Całe ciasto - 2313 kcal lub 2182 kcal (w zależności od tego czy użyjemy kakao czy otrębów)
1 porcja - ok. 154 kcal/145 kcal