Pojawia się zasadnicze pytanie: jaki smak będą miały opakowania przypominające plastik? Wszystko wskazuje na to, że taki sam, jak ich zawartość.
Mowa o materiale o nazwie WikiCells - to membrana powstała z biodegradowalnego polimeru lub plastiku i cząstek produktów żywieniowych. Swoją twardością przypomina skorupkę jajka.W zależności od tego, jakich składników użyjemy, może mieć różny smak. Na razie nie udało się jeszcze fizycznie stworzyć butelki, która przechowywałaby napój, ale dr David Edwards z Harvardu zapowiada, że wszystko jest na dobrej drodze.
Naukowcy twierdzą, że z WikiCells już niedługo można będzie robić jadalne elementy opakowania lub butelki czy pojemniki, do konsumpcji w całości - podaje Daily Mail.
Do tej pory naukowcom z Harvardu udało się wytworzyć membranę o smaku pomarańczowym (z myślą o butelce na sok), pomidorowym (opakowanie na gazpacho) oraz winogronowym (butelka na wino).