Zimą jedz zdrowo i pożywnie!

Zimą jesteśmy bardziej głodni i chętniej sięgamy po węglowodany. Nasz organizm potrzebuje więcej energii więc nie bójmy się, ale jedzmy z głową! Jak to zrobić? Jest kilka prostych sposobów, które możesz wykorzystać.

Dołącz do nas na Facebooku

Zacznijmy od tego, że nie ma najmniejszego powodu do zmartwień. Nasz organizm dostosowuje się do zegara biologicznego, a zima to wyjątkowy czas:

- Jest to związane z naszym systemem ochronnym i gromadzeniem rezerw w postaci lekkiego odkładania się tkanki tłuszczowej ze względu na panujące warunki czyli niskie temperatury - wyjaśnia trener osobisty z Fitness Klubu Platinum - Michał Ficoń. - Nie należy się zbytnio przejować tym, że mamy większy apetyt, a jedynie zwracać większą uwagę na to, co jemy. Jeżeli zwiększymy sobie posiłki przez to, że dodamy do nich więcej białka, a nie węglowodanów, uczucie sytości będzie zachowane, natomiast nie odłoży nam się tkanką tłuszczowa, a pokarm będziemy mogli wykorzystać do budowy masy mięśniowej - dodaje.

Dlatego mamy dla Was garść wskazówek:

1. Treściwa sałatka

Jeśli lubisz zdrowe, lekkie posiłki, to bardzo dobra wiadomość. Odżywiając się w ten sposób dostarczasz swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także witamin, minerałów i błonnika. Dzięki temu dbasz nie tylko o zgrabną sylwetkę, ale także piękną skórę i włosy. Poprawiasz odporność organizmu. Jednak sałatka w takim wydaniu, jaką często serwujesz sobie latem, zimą może nie być wystarczająca. Dlatego sięgnij po nieco bardziej treściwy wariant. Do liści szpinaku i innych warzyw, po które zwykle sięgasz, dodaj - w zależności od upodobań - pierś z kurczaka lub indyka, wątróbkę, wołowinę, tuńczyka, łososia, ser, lub jajka. Możliwości jest wiele i za każdym razem możesz się cieszyć zupełnie nowym smakiem.

2. Pilnuj, by w lodówce nie było za dużo...

A raczej nie o ilość nam chodzi tylko o jakość. Dbaj o to, by lodówka była pozostawiała Ci pole do manewru dzięki czemu nie znudzisz się zdrowym jedzeniem i nie wpadniesz na pomysł, by zadzwonić po pizzę, jednak upewnij się, że nie kupujesz zbyt dużo. Mamy tendencję do tego, że w momencie, gdy kupimy więcej jedzenia, automatycznie więcej zjemy. Warzywa, nabiał, ryby, jajka i mięso, a także sezonowe owoce - to najważniejsze składniki, które powinny się znajdować w Twojej lodówce.

3. Stawiaj na naturalne produkty

Zrezygnuj z gotowych dań i staraj się wprowadzić zmiany, które zmierzają w stronę naturalnych produktów. Zamiast gotowej mieszanki musli, w której jest więcej cukru niż wartościowych składników, kup różnego rodzaju płatki (zbożowe, owsiane, orkiszowe), orzechy, nasiona, pestki i samodzielnie je wymieszaj. Samodzielnie przygotowuj sałatki również sosy (na bazie jogurtu naturalnego i przypraw).

4. Dużo pij

I oczywiście nie namawiamy na grzane piwo w zimowe wieczory tylko o regularne uzupełnianie płynów. Jeśli nie odczuwasz dużego pragnienia, kontroluj ile wody w ciągu dnia wypiłeś. Gdy masz ochotę na coś ciepłego, sięgaj po herbaty ziołowe lub owocowe. Teraz mamy taki wybór aromatycznych mieszanek, że grzechem byłoby się nie skusić...

Więcej o:
Copyright © Agora SA