Gorzka czekolada wcale nie jest taka zdrowa

Często sięgamy po kilka kostek słodkiego przysmaku dziennie, ponieważ uważamy, że to zdrowa przekąska. Faktycznie, gorzka czekolada o wysokiej procentowej zawartości kakao to doskonałe źródło przeciwutleniaczy oraz procyanidyn, niestety to także spora dawka kalorii i tłuszczów nasyconych.

Dołącz do nas na Facebooku

Cały problem z gorzką czekoladą polega na tym, że zdarza nam się zapomnieć i zjeść jej po prostu zbyt dużo.

- Kostka czy dwie kostki dziennie czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%) to zdrowe urozmaicenie diety - przypominają dietetycy.

Niestety badania pokazują, że często zjadamy więcej.

Spora dawka tłuszczu

Czekolada gorzka rzeczywiście jest dużo zdrowszym rozwiązaniem niż mleczna czy biała. Zawiera dużo więcej przeciwutleniaczy oraz mniej cukru. Niestety zawartość tłuszczu jest wciąż wysoka.

40g gorzkiej czekolady o zawartości kakako 85% (od 4 do 7 kostek) to blisko 227 kcal i 12g tłuszczów nasyconych (co stanowi 60% dziennej normy) - podaje Daily Mail.

Jabłko będzie lepsze

Dlatego, jeśli zależy nam na szczupłej talii, zdrowym sercu i na tym, by utrzymać cholesterol na bezpiecznym poziomie, lepiej pomyśleć o słodkim jabłku np. Red Delicious - obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych odmian na świecie.

Jeden owoc zawiera tyle samo procyanidyn co 47g gorzkiej czekolady I o 150 kcal, mniej. A w Polsce aż trudno powiedzieć nie soczystym jabłkom

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.