Kto będzie wiedział najlepiej jak przygotować śniadanie, które oczyści Twój organizm z toksyn ale także doda Ci energii? Twórcy programu odnowy SWEAT LODGE: DAJ SOBIE WYCISK .
W końcu 7 dni wycisku w górach, jogi, ćwiczeń na płaski brzuch, a do tego oczyszczająca dieta... - o pożywnym śniadaniu organizatorzy wiedzą wszystko. Oto ich propozycje:
Zalewamy płatki owsiane górskie wrzątkiem, czekamy, aż woda się wchłonie częściowo, stawiamy na gaz mieszając i dodajemy: dużo imbiru, kardamonu i cynamonu (zmielone) oraz pocięte (nożyczkami) suszone morele, śliwki, figi, solimy. Gotujemy na małym ogniu do kompletnego wyparowania resztek wody i rozmiękczenia suszonych owoców.
Robimy na talerzu babeczkę z płatków (pomoże nam w tym nieduża miseczka opłukana zimną wodą). Polewamy dookoła dość gęstym jogurtem, na wierzch nakładamy owoce świeże lub częściowo rozmrożone (maliny, wiśnie, inne ulubione), polewamy niewielką ilością syropu z agawy (lub miodem) i posypujemy prażonymi: sezamem, siemieniem lnianym, ziarnem słonecznika i orzechami.
Podgotowujemy grykę, odcedzamy. Kroimy suszone morele w cienkie plastry lub paseczki i dodajemy do gorącej kaszy. Dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości wraz z siemieniem lnianym, słonecznikeim, cynamonem i solą. Gotujemy ok. 20min dodając w razie potrzeby trochę wody. Na talerzu dekorujemy startym lub krojonym jabłkiem, kardamonem i cynamonem.
Gruszkę dzielimy na pół, jedną część grubo siekamy. Gotujemy quinoę (komosa ryżowa) w wodzie z siemieniem lnianym, słonecznikiem, pokrojoną częścią gruszki i solą. Na talerzu dodajemy drugą połowę gruszki pokrojoną w słupki, posypujemy posiekanymi orzechami, ew. podlewamy mlekiem (najlepiej sojowym).
Piekarnika nagrzewamy do 250 stopni C. Roztrzepujemy jaja w misce. Kroimy pieczarki na plasterki i obsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy szpinak i jeszcze chwilę dusimy. Przyprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy warzywa z patelni, zalewamy roztrzepanymi jajami, posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 20min - do ładnego zarumienienia.
Roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy odrobinę wody, sól i pieprz. Wlewamy jajka na rozgrzane na patelni masło. Posypujemy prażonym siemieniem lnianym i nasionami słonecznika. Na talerzu dekorujemy rzeżuchą lub rukolą. Podajemy z sokiem z pomidora i selera naciowego.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Mieszamy:
Płatki owsiane, gryczane, nasiona słonecznika, siemię lniane, płatki midgałowe, orzechy pistacje, wiorki kokosowe, przykładowo 2 łyżki oleju rzepakowego, 5 łyżek wody, 2 łyżki płynnego miodu i rozkadamy mieszaninę na blasze. Pieczemy ok. 30min. Po ostygnięciu mieszamy z suszonymi posiekanymi figami bio. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach. Podajemy np. z jogurtem, owocami, mlekiem.
ŻYCZYMY SMACZNEGO - ekipa DajSobieWycisk