Chcesz spróbować w kuchni czegoś nowego? Dziś podajemy przepis na pyszne i lekkie danie, które na pewno przypadnie do gustu naszym aktywnym czytelnikom. To porcja energii i witamin. Możesz je jeść same albo traktować jako warzywną przystawkę do mięsa. Spróbuj!
500g mieszanki warzywnej (mrożonka): marchew, brokuły, kalafior
1 jajko
siemię lniane
przyprawy: pieprz czarny, majeranek
Mieszankę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, dodajemy odrobinę masła (żeby wydobyć z marchewki witaminę A). Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy, studzimy, całość delikatnie miksujemy (nie na miazgę). Dodajemy całe jajko, łyżkę zmielonego siemienia lnianego, lepimy kotleciki.
Na wysmarowaną oliwą z oliwek blachę kładziemy ulepione kotlety i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.