Na naszej liście znalazły się produkty, które są dobrze znane, łatwo dostępne, niedrogie, bogate w substancje odżywcze i smaczne. Włączając je w dietę można dbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Oto one.
Są bogate w białko, błonnik, złożone węglowodany, żelazo, magnez, potas i cynk. Dietetycy zalecają, aby jadać ich 3 szklanki tygodniowo. Można je dodawać do zup, sałatek, miksować i przyprawiać przygotowując w ten sposób dip. Aby zmniejszyć ilość soli w puszkowanej fasoli, dobrze wypłucz ją w wodzie.
To ulubiony, letni owoc, którego wiele osób unika ze względu na jego słodki smak i przekonanie, że musi zawierać dużo cukru. To nieprawda! W 100 g arbuza jest tylko 8,4 g węglowodanów. Dla porównania - ananas w takiej samej gramaturze zawiera 13,6 g węglowodanów, a banan aż 23,5 g! Arbuz jest niskokaloryczny, słodki, soczysty i pełen witamin C i A, potasu i likopenu. Pomaga uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na wodę, a dzięki grubej skórce miąższ arbuza jest wolny od pestycydów.
Jest bogatym źródłem błonnika, witamin A i D, kwasu foliowego i wielu minerałów. W szklance poszatkowanej, czerwonej kapusty są tylko 22 kcal. Ze względu na zawartość antyoksydantów kapusta ma działanie przeciwnowotworowe. Można ją jeść na surowo, dodawać do zup, sałatek, kanapek. Miej zawsze główkę czerwonej kapusty w lodówce i szukaj coraz to nowych sposobów jej wykorzystania - warto.
Nie wszystkie produkty spożywcze jadane na surowo są zdrowsze od tych poddawanych obróbce termicznej. Przykładem są pomidory, które pod wpływem temperatury uwalniają likopen, który zapobiega nowotworom. Badania naukowe dowodzą, że dieta bogata w pomidory zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty i inne postacie nowotworów. Posiekane pomidory z puszki można dodać do domowej roboty pizzy czy salsy, spaghetti, zup, makaronów.
Nie lubisz pomidorów z puszki? Może zasmakujesz w soku pomidorowym? Kupuj ten z niską zawartością sodu, bez dodatku cukru.
Wybór jogurtów w klepach jest ogromny, ale tylko jeden z nich ma wyjątkowe właściwości - jogurt grecki. Co prawda wszystkie jogurty zawierają wapń, potas, białko, kultury probiotycznych bakterii, cynk, witaminy B6 i B12, ale tylko jogurt grecki zawiera mniej laktozy i podwójną dawkę białka. Wybierając jogurt grecki unikniesz sporej dawki cukru, którą znaleźć można w jogurtach owocowych. Z pewnością spodoba ci się także jego kremowa, delikatna konsystencja i to, że syci na dłużej. Idealnie nadaje się jako baza do zimnych sosów i do pełnoziarnistych płatków.