Jedz ryby! Ale dlaczego?

"Postaw na ryby", "Dieta Polaków jest uboga w owoce morza i ryby", "Chcesz schudn±æ? Jedz tuñczyka, ³ososia i dorsza" - s³yszymy w radiu, telewizji, czytamy w kolorowych magazynach i w sieci. Wszyscy wiemy, ¿e chodzi przede wszystkim o omega 3 i omega 6, ale co jeszcze takiego magicznego jest w rybach? Pytamy dietetyka.

Dołącz do nas na Facebooku

O tym, że ryby są zdrowe, wie każdy. Jednak nie wszyscy potrafimy odpowiedzieć na pytanie: dlaczego. Zawierają witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale co to nam daje na co dzień? Nie wszyscy chętnie sięgają po śledzia czy makrelę więc mogą być potrzebne silniejsze argumenty, by nakłonić nas do jedzenia ryb

Jakie ryby jeść? Jak często? Wędzone, świeże czy z puszki? O to, i kilka innych nurtujących nas kwestii, zapytaliśmy Anetę Łańcuchowską - głównego dietetyka z Poradni Dietetycznej halsa .

Dlaczego w ogóle warto jeść ryby?

Ryby są doskonałym źródłem wielu cennych składników, między innymi pełnowartościowego białka,  jodu, selenu, witaminy D, i co najważniejsze wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Jak często powinniśmy je jeść?

Ryby powinny gościć w naszym jadłospisie 2-3 razy w tygodniu. Pamiętajmy, że jak we wszystkim, ważny jest umiar i regularność.

Które ryby są najbardziej wartościowe?

Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak śledź, makrela, tuńczyk czy ³oso¶. Lepiej natomiast unikać ryb importowanych z dalekiego wschodu, takich jak panga, gdyż zawierają one najmniej wartości odżywczych. Kwasy omega 3 wpływają na poprawę koncentracji oraz posiadają właściwości uodparniające.

Jak je przyrządzać?

Najlepszą metodą  przygotowania ryb do spożycia jest pieczenie w piekarniku. Dodatkowo ryba powinna być posypana przyprawami i zawinięta w folię. Dobrym sposobem na smaczne przyrządzenie ryb jest także grillowanie i beztłuszczowe smażenie. Rybę należy skropić sokiem z cytryny, witamina C zawarta w soku zwiększy przyswajalność żelaza obecnego w rybie.

Czy ryby wędzone lub te z puszek są zdrowe?

Ryby wędzone są jak najbardziej polecane przez specjalistów ds. żywienia. Natomiast ryby w puszkach są zwykle produktami gorszej jakości. Nierzadko produkowane są z odpadów i nawet sam producent nie wie, z jakich gatunków ryb. Poza tym często ryby w puszkach pływają w zalewie z niskiej jakości oleju, przez co są bardzo kaloryczne.

Jeśli nie przepadamy za rybami, po jakie produkty powinniśmy sięgać, by uzupełnić braki?

Ryby jako jedyne z dostępnych produktów spożywczych zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: DHA i EPA oraz witaminę D w ilościach istotnych dla organizmu ludzkiego. Jeśli ktoś nie jada ryb, powinien te substancje dostarczać pod postacią suplementów diety.

Wiêcej o:
Copyright © Agora SA