Soki warzywne i owocowe to zastrzyk energii

Lato za nami i czas chłodzenia się piwem dawno za nami. Teraz pora oczyścić organizm i odżywić go na tyle, by jesienią i zimą nie złapało nas żadne przeziębienie. Jak to zrobić? Pić soki owocowe i warzywne, ale takie, które sami przygotujemy w domu.

Dołącz do nas na Facebooku

Jak wiadomo w szklance soku owocowego będzie sporo witamin, ale także duża ilość cukru. Nawet w tych naturalnych, świeżo przygotowanych. Trudno się dziwić, w końcu ile pomarańczy trzeba wycisnąć, by wypełnić jedną szklankę? Jeśli jemy sam owoc, na pewno skończymy na dużo mniejszej ilości. Dlatego dziś podpowiemy wam jak przyrządzić smaczny i zdrowy sok, który wcale nie będzie zawierał tak dużo cukru jak np.: szklanka soku pomarańczowego.

Pomysł nr 1 - soki owocowe

Te zdecydowanie dobrze smakują. Są słodkie, ale kiedy je odpowiednio skomponujesz, mogą orzeźwiać i wcale nie być tak wysoko kaloryczne.

Marchwiowo

7-8 marchewek sok z całej cytryny jabłko plasterek imbiru dla zaostrzenia smaku.

Orzeźwiająco

3 marchewki jabłko kilka listków świeżej mięty

Jesiennie

2 gruszki 2 jabłka kawałek imbiru

Letnio

2 duże szklanki do wyboru: malin, jeżyn, truskawek, jagód - w zależności od dostępności jabłko 2 brzoskwinie

Sposób przyrządzenia zależy od sprzętu, jakiego będziesz używać. Najlepiej wrzucić wszystko do blendera i wymieszać, wtedy dostaniesz dość gęstą, sycącą konsystencję i przyswoisz wszystkie wartości odżywcze oraz błonnik, jakie są w owocach, np. też w skórce.

Pomysł nr 2 - soki warzywne

Jak łatwo się domyślać, te mają nieco mniej zwolenników, bo nie każdy lubi smak selera naciowego. Warto jednak się przełamać i przynajmniej raz na jakiś czas sięgnąć po sok warzywny, ponieważ jest to doskonałe źródło witamin oraz błonnika. Zawierają też dużo mniej cukru niż owoce.

Delikatnie

6-7 marchewek jabłko 2 gałązki selera naciowego

Bogato

2 marchewki połówka buraka gałązka selera naciowego pół świeżego ogórka

Ostro

5 marchewek garść natki pietruszki garść kiełków lucerny 2 gałązki selera naciowego ząbek czosnku

Warto zainwestować w dobrą sokowirówkę i blender, wtedy można szaleć do woli.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.