Jak wiadomo w szklance soku owocowego będzie sporo witamin, ale także duża ilość cukru. Nawet w tych naturalnych, świeżo przygotowanych. Trudno się dziwić, w końcu ile pomarańczy trzeba wycisnąć, by wypełnić jedną szklankę? Jeśli jemy sam owoc, na pewno skończymy na dużo mniejszej ilości. Dlatego dziś podpowiemy wam jak przyrządzić smaczny i zdrowy sok, który wcale nie będzie zawierał tak dużo cukru jak np.: szklanka soku pomarańczowego.
Te zdecydowanie dobrze smakują. Są słodkie, ale kiedy je odpowiednio skomponujesz, mogą orzeźwiać i wcale nie być tak wysoko kaloryczne.
7-8 marchewek sok z całej cytryny jabłko plasterek imbiru dla zaostrzenia smaku.
3 marchewki jabłko kilka listków świeżej mięty
2 gruszki 2 jabłka kawałek imbiru
2 duże szklanki do wyboru: malin, jeżyn, truskawek, jagód - w zależności od dostępności jabłko 2 brzoskwinie
Sposób przyrządzenia zależy od sprzętu, jakiego będziesz używać. Najlepiej wrzucić wszystko do blendera i wymieszać, wtedy dostaniesz dość gęstą, sycącą konsystencję i przyswoisz wszystkie wartości odżywcze oraz błonnik, jakie są w owocach, np. też w skórce.
Jak łatwo się domyślać, te mają nieco mniej zwolenników, bo nie każdy lubi smak selera naciowego. Warto jednak się przełamać i przynajmniej raz na jakiś czas sięgnąć po sok warzywny, ponieważ jest to doskonałe źródło witamin oraz błonnika. Zawierają też dużo mniej cukru niż owoce.
6-7 marchewek jabłko 2 gałązki selera naciowego
2 marchewki połówka buraka gałązka selera naciowego pół świeżego ogórka
5 marchewek garść natki pietruszki garść kiełków lucerny 2 gałązki selera naciowego ząbek czosnku
Warto zainwestować w dobrą sokowirówkę i blender, wtedy można szaleć do woli.