Kaloryczność pizzy w głównym stopniu zależy od wielkości i ilości zjedzonych kawałków oraz od rodzaju znajdujących się na drożdżowym placku składników. Im więc trzeba przyjrzeć się najpierw.
WIELKOŚĆ
mała pizza: średnica ok. 20 cm, waga ok. 300 g średnia pizza: średnica ok. 30 cm, waga ok. 600 g duża pizza: średnica ok. 40 cm, waga ok. 900 g
Po podzieleniu pizzy na 6 części wychodzi: kawałek małej = ok. 50 g kawałek średniej = ok. 100 g kawałek dużej = ok. 150 g
DODATKI
najbardziej kaloryczne: kiełbasa, salami, boczek, mięso wieprzowe lżejsze opcje: mięso drobiowe, chuda wołowina, chuda szynka, chudy bekon, tofu, fasola, owoce morza, tuńczyk z wody - zamiast z oleju, kapary - zamiast oliwek ser: jeden rodzaj w zupełności wystarczy i lepiej, by była to mozzarella z wody, a nie pełnotłusty ser żółty lub pleśniowy generalnie: im mniej dodatków, tym lżejsza pizza, chyba że zdecydujesz się na warzywa i grzyby
A CO Z CIASTEM?
Oczywiście, znacznie zasobniejsza w kalorie jest pizza na grubym cieście oraz nadziewana, typu calzone. Wybór pizzy na cienkim cieście pozwala "oszczędzić" nawet 80 kcal na jednym kawałku!
NA KONIEC: SOS
najlżejszy wybór - zwykły pomidorowy z ziołami dobry wybór - salsa, sos jogurtowy najgorszy wybór - sosy śmietanowe, majonezowe, curry, czosnkowe
ILE KALORII ma kawałek średniej gotowej pizzy z restauracji na cienkim cieście?
wegetariańska (ser, cebula, papryka, pieczarki, kukurydza, pomidory): ok. 200 kcal i 7 g tłuszczu margherita (sos pomidorowy, ser żółty): ok. 220 kcal i 8,5 g tłuszczu hawajska (szynka, ananas, ser żółty):ok. 230 kcal i 8,5 g tłuszczu capriciosa (szynka, pieczarki, ser zółty): ok. 250 kcal i 9,5 g tłuszczu wiejska (wołowina, wieprzowina, ew. kiełbasa, cebula, ser żółty): ok. 310 kcal i 9,5 g tłuszczu cztery sery (pleśniowy, żółty, feta - ew. parmezan - i mozzarella, pomidory): ok. 400 kcal i 15 g tłuszczu pepperoni (kiełbasa pepperoni, ser żółty): ok. 420 kcal i 18 g tłuszczu
UZDRÓW swoją pizzę!
To proste: przygotowuj ją w domu, na bazie razowego ciasta , które dostarczy dodatkową porcję błonnika i przeciwutleniaczy z pełnoziarnistej mąki. Oto podstawowy przepis na 2 średniej wielkości placki:
1. rozpuść łyżkę suszonych drożdży (lub ok. 20 g świeżych) w 1/2 szklanki letniej wody, dodaj łyżeczkę cukru lub miodu i odstaw na min. 5 minut - lub do momentu, aż zaczyn zacznie się pienić 2. wymieszaj 2 szklanki mąki pszennej zwykłej z 1 szklanką mąki razowej, dodaj 3/4 płaskiej łyżeczki soli i powoli wlewaj do maki drożdżowy zaczyn, przez cały czas miksując składniki (lub mieszając je drewnianą łyżką) 3. następnie dodawaj po trochu 1 szklankę letniej wody i 2 łyżeczki oliwy (lub oleju rzepakowego), miksując do chwili, gdy ciasto będzie zwarte (lub wyrób je lekko ręcznie) 4. oprósz blat mąką kukurydzianą (ew. pszenną) i przenieś na niego ciasto, przykryj je (pergaminem lub czystą ściereczką) i zostaw na min. 20 minut, by wyrosło 5. podziel ciasto na 2 porcje (jedną możesz zamrozić w szczelnej foliowej torebce, wyciskając z niej nadmiar powietrza, a przed użyciem rozmrażaj ciasto przez noc w lodówce) i każdą rozwałkuj do średnicy ok. 30 cm; jeden taki placek to ok. 870 kcal.
Do powyższego przepisu można dodać nieco otrąb - to wzbogaci danie w błonnik. Drożdże można ew. zastąpić 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Ewentualny dodatek jajek i mleka zwiększy oczywiście kaloryczność pizzy.