Kolorowy bilet do zdrowia

Czy wiesz dlaczego intensywnie kolorowe owoce i warzywa są tak smaczne? Bo sama natura chciała abyśmy je jedli. To właśnie one są jednym ze źródeł cennych dla nas składników, np. witaminy A.

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku, mięśni, systemu odpornościowego, płuc i nerek. Nasze organizmy nie potrafią produkować witaminy A, dlatego musimy jadać pokarmy ją zawierające, np. mięso, jaja, ryby. Jest jeszcze jeden sposób na to, by zapewnić sobie odpowiednie dawki tej witaminy - warzywa i owoce zawierające karoteonidy - substancje, które nasz organizm może przekształcić w witaminę A.

Lista karotenoidów jest długa, bo zawiera ponad 600 ich rodzajów, ale tylko 50 z nich może być dla człowieka źródłem witaminy A. Należy do nich karotenoid o nazwie beta-karoten, inaczej nazywany prowitaminą A. Mniej znanym karotenoidem, który nasze organizmy mogą przetworzyć w witaminę A jest alfa-karoten . Mało się o nim mówi, a szkoda, bo badania naukowe opublikowane na łamach Archives of Internal Medicine dowiodły, że ludzie u których wykryto najwyższy poziom alfa-karotenu byli o 39% zdrowsi od tych, u których poziom tego karotenoidu był najniższy. Badania te dowiodły także, że alfa-karoten zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca oraz raka skóry i wątroby. Naukowcy nie znają przyczyny, dla której nasze organizmy dla własnego dobra powinny tworzyć witaminę A zarówno z beta-karotenoidu jak i alfa-karotenoidu. Tymczasem współczesne, wysoko-przetworzone jedzenie nie zawiera alfa-karotenoidu prawie wcale. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać go organizmowi z naturalnych produktów.

Najlepszym źródłem alfa-karotenu są: 1. Kolorowe warzywa o nasyconych barwach: marchew karotka, dynia, pomidory. Dynia jest pełna alfa-karotenoidu, ale np. słodka papryka od niego aż pęka w szwach. Alfa-karotenoid zawierają też jasno zielone warzywa, np. zielona fasolka.

2. Owoce w kolorze pomarańczowym i czerwonym: morele, mango, borówka, melon odmiany kantalupa (pomarańczowy).

3. Ostra papryka i liście winogron.

Więcej o: