Jagody acai - cud natury, czy dobry PR?

Reklamowane jako cudowny środek wspomagający spalanie tłuszczu, przyspieszający metabolizm, dodający energii i usuwający toksyny z organizmu. Czy to wszystko prawda i czy warto kupować preparaty zawierające wyciąg z tego owocu?

Jagody acai (tak na marginesie - prawidłowa wymowa brzmi "asai", a nie "akai" jak można było usłyszeć w jednej z reklam) są owocami pewnej odmiany rośliny palmowej, rosnącej w lasach deszczowych Ameryki Południowej. W ostatnich latach stały się bardzo popularne i zyskały miano superproduktu. Mówiono o nich, że mogą być pomocne w leczeniu wielu schorzeń z artretyzmem, rakiem, otyłością, zbyt wysokim poziomem cholesterolu, a nawet z problemami z erekcją na czele.

Prawdą jest, że jagody acai są dobrym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy), błonnika i zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych. Jednak jak dotąd nie przeprowadzono wystarczającej liczby badań naukowych, które potwierdziłyby przypisywane im właściwości.

Wiele owoców także zawiera duże ilości antyoksydantów i innych składników ważnych dla zachowania zdrowia.

Polsce nie są dostępne świeże owoce acai. Jeśli masz ochotę wypróbować preparaty z wyciągiem z acai, zajrzyj do apteki. Znajdziesz tam pastylki (np. Acai Berry Select reklamowane jako pomagające schudnąć) i napoje (np. ACAI Plus) zawierające wyciąg z tych jagód. Ceny tych produktów wahają się w cenach od 40 do 160 zł za opakowanie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA